Zapiekanka z szynki i porów przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Zapiekanka z szynki i porów

Autor: Pascal Pascal

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
14 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

6 osób wydrukowało

Pobierz pdf

4 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

1 szczypta

1 szczypta

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Nie polecam ZAPIEKANKI Z SZYNKI I PORÓW osobom na diecie. Pory takie już są, że lubią wciągnąć całe masło. Jak zobaczysz, że to zrobiły, nie zastanawiaj się, tylko dorzuć im jeszcze kawałeczek masła. A niech mają. No i zapiekanka będzie lepsza.

Krok 2

Rozgrzej piekarnik do 180 stopni, włącz termoobieg. Na patelni stop 5 łyżek masła, wrzuć pory, posól i zeszklij. Na drugiej patelni stop resztę masła, podsmaż szynkę. Oprósz mąką, wymieszaj, zasmaż (2 minuty). Wlej mleko, i dodaj zioła zanim mleko się zagotuje. Wymieszaj z porami, ziemniakami i pomidorami. Przypraw do smaku, przełóż do żaroodpornej formy. Posyp oscypkiem i zapiekaj, aż ser się przyrumieni. Przed podaniem posyp natką.

Pascal Pascal

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Zapiekanka z szynki i porów - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Zapiekanka z szynki i porów - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Zapiekanka z szynki i porów - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Zapiekanka z szynki i porów - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Zapiekanka z szynki i porów - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Zapiekanka z szynki i porów - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Zapiekanka z szynki i porów - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Zapiekanka z szynki i porów - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?

Czytaj więcej

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.

Czytaj więcej