Ziemniaki po angielsku - przepis na fondant | Przepisy.pl pixel

Pieczone angielskie ziemniaki

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

24

heart
739 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

263 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

393 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

4 sztuki

0.5 opakowania

400 mililitrów

2 sztuki

1 łyżeczka

5 łyżek

1 opakowanie

2 łyżki

3 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Ziemniaki dokładnie wyszoruj. Następnie przekrój wzdłuż na pół.

Pieczone angielskie ziemniaki - Krok 1

Krok 2

Porządnie rozgrzej szeroki rondel (najlepiej teflonowy) i wlej oliwę. Połóż ziemniaki płaską stroną na patelnię i smaż kilka minut, aż powierzchnia zrobi się mocno rumiana.

Pieczone angielskie ziemniaki - Krok 2

Krok 3

Teraz przekręć ziemniaki na drugą stronę, dodaj rozmaryn, świeże masło i poczekaj, aż się spieni.

Pieczone angielskie ziemniaki - Krok 3

Krok 4

Dopraw ziemniaki pieprzem i przyprawą z opakowania Fix Knorr.

Pieczone angielskie ziemniaki - Krok 4

Krok 5

Wlej bulion, tak aby sięgał do ¾ wysokości ziemniaków, ale nie zakrywał ich całkowicie. Delikatnie wymieszaj, umieść rondel w piekarniku rozgrzanym do 180 st. C i piecz przez 25 minut. Po upieczeniu ziemniaki powinny mieć chrupiącą powierzchnię i miękki miąższ.

Pieczone angielskie ziemniaki - Krok 5

Krok 6

Śmietanę wymieszaj z dipem czosnkowym z opakowania Fix Knorr. Gotowe ziemniaki podawaj z sosem oddzielnie.

Pieczone angielskie ziemniaki - Krok 6
3

Opinie o przepisie

  • Katarzyna Mielnik

    Katarzyna Mielnik , 26.07.2019

    Super

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Ewa Nowak

    Ewa Nowak , 13.03.2018

    Fix wycofany z produkcji (bardzo dobrze), użyłam własnej mieszanki do ziemniaków: czosnek, rozmaryn, papryka, tymianek, pieprz i kurmuma. Sos czosnkowy także zrobiłam bez udziału chemi. Zdrowiej.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Adam Kapuśniak

    Adam Kapuśniak , 20.04.2017

    czym zastąpić ten fix? wycofany jest z produkcji

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Pieczone angielskie ziemniaki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Pieczone angielskie ziemniaki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Pieczone angielskie ziemniaki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Pieczone angielskie ziemniaki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Pieczone angielskie ziemniaki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Pieczone angielskie ziemniaki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Pieczone angielskie ziemniaki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Pieczone angielskie ziemniaki - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.

Czytaj więcej

W sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Pieczone angielskie ziemniakiPieczone angielskie ziemniaki

Ziemniak jest prawdopodobnie jedynym warzywem, które jest znane na całym świecie. Na jego wykorzystanie w kuchni istnieją setki sposobów. Poznaj jeden z nich – pieczone angielskie ziemniaki. Połówki kartofli przygotowane na patelni będą stanowić świetny dodatek do potraw mięsnych, ryb lub szybką i smaczną przystawkę. Przeważnie przed wykorzystaniem ziemniaka w kuchni pozbawiamy go skórki. Okazuje się jednak, że czasem zupełnie niepotrzebnie, bo to skórka właśnie stanowi najbardziej smakowitą jego część. Ziemniaki nie tylko można w mundurkach ugotować, ale również można je w nich smażyć. Wcale nie muszą być pokrojone w wąskie paski jak frytki. Wystarczą półksiężyce lub, gdy masz mniejsze okazy ziemniaka – połówki. Nie zapomnij o ziołach, bo to one nadadzą kartoflom piękny aromat i smak – oraz o czosnkowym dipie, z którym najlepiej je podać. Smacznego!