
Składniki
4 sztuki
0.5 opakowania
400 mililitrów
2 sztuki
1 łyżeczka
5 łyżek
1 opakowanie
2 łyżki
3 łyżki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Ziemniaki dokładnie wyszoruj. Następnie przekrój wzdłuż na pół.

Krok 2
Porządnie rozgrzej szeroki rondel (najlepiej teflonowy) i wlej oliwę. Połóż ziemniaki płaską stroną na patelnię i smaż kilka minut, aż powierzchnia zrobi się mocno rumiana.

Krok 3
Teraz przekręć ziemniaki na drugą stronę, dodaj rozmaryn, świeże masło i poczekaj, aż się spieni.

Krok 4
Dopraw ziemniaki pieprzem i przyprawą z opakowania Fix Knorr.

Krok 5
Wlej bulion, tak aby sięgał do ¾ wysokości ziemniaków, ale nie zakrywał ich całkowicie. Delikatnie wymieszaj, umieść rondel w piekarniku rozgrzanym do 180 st. C i piecz przez 25 minut. Po upieczeniu ziemniaki powinny mieć chrupiącą powierzchnię i miękki miąższ.

Krok 6
Śmietanę wymieszaj z dipem czosnkowym z opakowania Fix Knorr. Gotowe ziemniaki podawaj z sosem oddzielnie.

- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
Przyprawa do warzyw z grilla Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuDzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.
Czytaj więcejW sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Pieczone angielskie ziemniaki
Ziemniak jest prawdopodobnie jedynym warzywem, które jest znane na całym świecie. Na jego wykorzystanie w kuchni istnieją setki sposobów. Poznaj jeden z nich – pieczone angielskie ziemniaki. Połówki kartofli przygotowane na patelni będą stanowić świetny dodatek do potraw mięsnych, ryb lub szybką i smaczną przystawkę. Przeważnie przed wykorzystaniem ziemniaka w kuchni pozbawiamy go skórki. Okazuje się jednak, że czasem zupełnie niepotrzebnie, bo to skórka właśnie stanowi najbardziej smakowitą jego część. Ziemniaki nie tylko można w mundurkach ugotować, ale również można je w nich smażyć. Wcale nie muszą być pokrojone w wąskie paski jak frytki. Wystarczą półksiężyce lub, gdy masz mniejsze okazy ziemniaka – połówki. Nie zapomnij o ziołach, bo to one nadadzą kartoflom piękny aromat i smak – oraz o czosnkowym dipie, z którym najlepiej je podać. Smacznego!