
Składniki
10 plastrów
2 łyżki
1 sztuka
1 pęczek
1 sztuka
10 sztuk
10 sztuk
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Jajko ugotuj na twardo, ostudź i zdejmij skorupkę.
Krok 2
W tym czasie przepłucz daktyle i rozetnij na połówki usuwając pestki. Ostudzone jajko przekrój i ostrożnie wyciągnij żółtko, przetrzyj je przez sitko i utrzyj razem z serkiem topionym, śmietaną i posiekaną natką pietruszki na gładką masę.
Krok 3
Daktyle nadziej na wykałaczki.
Krok 4
Przygotowaną masę przełóż do szprycy i wyciśnij na daktyle w miejscu pestek. Ułóż koreczki na talerzyku i odstaw na 1 godz. do lodówki.
Krok 5
W tym czasie obsmaż na rozgrzanym tłuszczu plasterki boczku. Owiń każdą oliwkę jednym paseczkiem i podsmaż jeszcze przez kilka minut, aby koreczki stały się chrupiące i nabrały piękne złotego koloru. Ułóż na talerzu i podawaj na stół jeszcze ciepłe.

Dobra rada:
Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.
Przepisy w Waszym wykonaniu

średnie
Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.
Czytaj więcejW sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.
Czytaj więcej