Koreczki z oliwkami, boczkiem i jajkiem - przepis | Przepisy.pl pixel

Apetyczne koreczki karnawałowe

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

1

heart
4 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
8 os.
Drukuj

0 osób wydrukowało

Pobierz pdf

0 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

10 plastrów

2 łyżki

1 sztuka

1 pęczek

1 sztuka

10 sztuk

10 sztuk

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Jajko ugotuj na twardo, ostudź i zdejmij skorupkę.

Krok 2

W tym czasie przepłucz daktyle i rozetnij na połówki usuwając pestki. Ostudzone jajko przekrój i ostrożnie wyciągnij żółtko, przetrzyj je przez sitko i utrzyj razem z serkiem topionym, śmietaną i posiekaną natką pietruszki na gładką masę.

Krok 3

Daktyle nadziej na wykałaczki.

Krok 4

Przygotowaną masę przełóż do szprycy i wyciśnij na daktyle w miejscu pestek. Ułóż koreczki na talerzyku i odstaw na 1 godz. do lodówki.

Krok 5

W tym czasie obsmaż na rozgrzanym tłuszczu plasterki boczku. Owiń każdą oliwkę jednym paseczkiem i podsmaż jeszcze przez kilka minut, aby koreczki stały się chrupiące i nabrały piękne złotego koloru. Ułóż na talerzu i podawaj na stół jeszcze ciepłe.

przepisy.pl

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Apetyczne koreczki karnawałowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Apetyczne koreczki karnawałowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Apetyczne koreczki karnawałowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Apetyczne koreczki karnawałowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Apetyczne koreczki karnawałowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Apetyczne koreczki karnawałowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Apetyczne koreczki karnawałowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Apetyczne koreczki karnawałowe - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.

Czytaj więcej

W sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.

Czytaj więcej