Aromatyczne muffiny pomarańczowo-czekoladowe
łatwe
1 osoba zapisała

Składniki
2 sztuki
150 gramów
100 mililitrów
100 gramów
100 gramów
100 gramów
0.25 łyżeczki
0.5 łyżeczki
1 łyżeczka
2 sztuki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Masło roztapiamy w rondelku na małym ogniu i odstawiamy do ostygnięcia.
Krok 2
Jajka ubijamy w całości z cukrem na gładką masę.
Krok 3
Z pomarańczy ścieramy skórkę,tylko i wyłącznie tą z barwnikiem pomarańczowym (biała część jest gorzka i zepsuje smak ciasta) i wyciskamy sok. Do soku dodajemy 100 ml mleka, mieszamy.
Krok 4
Do jajek ubitych z cukrem dodajmy ostudzoną, roztopioną margarynę oraz mleko z sokiem i miksujemy do połączenia składników.
Krok 5
Czekoladę kroimy w drobną kosteczkę, dodajmy do masy jajecznej i delikatnie mieszamy łyżką.
Krok 6
Do płynnych składników przesiewamy składniki sypkie czyli mąkę, sodę, sól i proszek do pieczenia, mieszamy wszystko starannie łyżką.
Krok 7
Ciasto łyżką stołowych nakładamy do foremek na muffiny sylikonowych bądź papierowych do około 90% wysokości foremki. Z porcji wyjdzie ok 12 sztuk muffin.
Krok 8
Pieczemy ok 20 min w 180 stopniach.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?
Czytaj więcejChcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.
Czytaj więcej