Babeczka cytrynowa przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Babeczka cytrynowa

Autor: Mariola Walewska

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
0 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

4 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

0 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Margarynę w temperaturze pokojowej ucieramy z cukrem na puszystą masę, dodajemy stopniowo po jednym żółtku. Zetrzeć skórkę z cytryny i dodać sok z połowy cytryny. Krótko ucieramy.

Krok 2

Dodajemy mąkę pszenną przesianą razem z proszkiem do pieczenia. Miksujemy do połączenia składników. Ubijamy białka na sztywną pianę, dodajemy do ciasta i mieszamy wszystko delikatnie łyżką.

Krok 3

Ciasto wykładamy do foremek silikonowych. Pieczemy ok. 25 min. w temperaturze 180 stopni. Dekorujemy lukrem: cukier puder łączymy z sokiem z cytryny i nanosimy na babeczki cytrynowe.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Babeczka cytrynowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Babeczka cytrynowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Babeczka cytrynowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Babeczka cytrynowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Babeczka cytrynowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Babeczka cytrynowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Babeczka cytrynowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Babeczka cytrynowa - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.

Czytaj więcej

W sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.

Czytaj więcej