Polędwica z włoskim nadzieniem przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Polędwica z włoskim nadzieniem

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

6

heart
112 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

134 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

119 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 kilogram

3 łyżki

100 gramów

50 gramów

0.5 sztuki

1 pęczek

30 mililitrów

1 szczypta

1 szczypta

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Mięso oczyść z błon i opłucz. Następnie przekrój wzdłuż, nie docinając do końca i rozłóż tak, aby powstał płat.

Krok 2

Mięso posyp z obu stron przyprawą Knorr, skrop oliwą i natrzyj.

Krok 3

Cukinię pokrój w cienkie plastry, mozzarellę zetrzyj na tarce z grubymi oczkami. Pomidory pokrój w cienkie paski. Wszystko przełóż do miski, dodaj całe liście bazylii, dopraw do smaku i wymieszaj.

Krok 4

Na rozłożony płat mięsa nałóż farsz, mięso zroluj, a następnie zwiąż dratwą.

Krok 5

Gotową roladę ułóż na blasze do pieczenia wyłożoną pergaminem, wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 st. C i piecz przez ok. 30-35 minut w zależności od tego, jak mocno wypieczone mięso lubisz. Podawaj z sezonowymi warzywami oraz risotto.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Polędwica z włoskim nadzieniem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Polędwica z włoskim nadzieniem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Polędwica z włoskim nadzieniem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Polędwica z włoskim nadzieniem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Polędwica z włoskim nadzieniem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Polędwica z włoskim nadzieniem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Polędwica z włoskim nadzieniem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Polędwica z włoskim nadzieniem - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?

Czytaj więcej

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Polędwica z włoskim nadzieniemPolędwica z włoskim nadzieniem

Polędwica z nadzieniem z cukinii, suszonych pomidorów i mozzarelli to danie łączące delikatny smak mięsa z wyrazistym farszem. Żeby ją przyrządzić potrzebujesz zaledwie kilku składników. Na początek przygotuj mięso – zamarynuj w oliwie i aromatycznych przyprawach. Następnie pokrój je w cienkie plastry i wyłóż serowo-warzywnym farszem, wzbogaconym smakiem ziół. Mięso przypraw świeżo zmielonym pieprzem (oprócz czarnego sprawdzi się również biały) oraz czosnkiem granulowanym, zroluj i zwiąż (dokładnie, żeby nie rozeszło się podczas pieczenia). Przed włożeniem do rozgrzanego piekarnika możesz obtoczyć je w posiekanych oliwkach – zielonych lub czarnych. Polędwicę z włoskim nadzieniem podawaj z warzywami ugotowanymi na parze lub sałatą lodową z dodatkiem świeżych pomidorów i ogórków. To doskonała propozycja na obiad lub uroczystą kolację, którą przyrządzisz bez większego wysiłku. Pobierz listę składników i wypróbuj nowy wariant przygotowywania polędwicy. Z dodatkiem włoskiego nadzienia smakuje wspaniale – przekonaj się o tym.