Wołowy sznycel z młodymi ziemniakami przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Wołowy sznycel z młodymi ziemniakami

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

12

heart
123 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

63 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

148 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

300 gramów

4 łyżki

600 gramów

5 łyżek

5 łyżek

1 łyżka

3 łyżki

2 sztuki

100 gramów

50 gramów

1 szczypta

50 mililitrów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Ziemniaki obierz,umyj i przekrój na połówki. Następnie oprósz 1 łyżką przyprawy Knorr i skrop oliwą. Wymieszaj.

Krok 2

Blaszkę do pieczenia wyłóż pergaminem, umieść w niej ziemniaki i wstaw do nagrzanego do 180 stopni piekarnika. Piecz około 30 minut. Na 10 minut przed końcem pieczenia dołóż pomidorki i oliwki.

Krok 3

Mięso pokrój na 4 równe steki w poprzek włókien. Następnie rozbij, tłuczkiem do mięsa, każdy z nich na cienkie sznycle.

Krok 4

Musztardę wymieszaj z przyprawą Knorr, a następnie maczaj w niej mięso. Do miseczki wybij jajka i rozkłóć je.

Krok 5

W osobnej misce wymieszaj tartą bułkę, parmezan, posiekaną natkę oraz pieprz. Zamarynowane kotlety obtocz równomiernie z obu stron w panierce, a następnie zanurz w jajku.

Krok 6

Opanierowane mięso smaż na rozgrzanym tłuszczu na złoty kolor z obu stron. Podawaj z pieczonymi młodymi ziemniakami i sałatą.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Wołowy sznycel z młodymi ziemniakami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Wołowy sznycel z młodymi ziemniakami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Wołowy sznycel z młodymi ziemniakami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Wołowy sznycel z młodymi ziemniakami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Wołowy sznycel z młodymi ziemniakami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Wołowy sznycel z młodymi ziemniakami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Wołowy sznycel z młodymi ziemniakami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Wołowy sznycel z młodymi ziemniakami - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?

Czytaj więcej

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Wołowy sznycel z młodymi ziemniakamiWołowy sznycel z młodymi ziemniakami

Sznycel wołowy podany z młodymi ziemniakami i sałatą to prawdziwa uczta dla podniebienia. Przecież na uroczystym obiedzie królować musi danie, który wyróżnia się wśród zwykłych obiadów. Powinno być z rozmachem! Nie daj się dłużej namawiać!

Dla kogo?

Dla każdego, kto lubi czasem zaszaleć w kuchni i stworzyć obiad prosty, ale niebanalny. Dasz się skusić? Przepis na sznycel wołowy i pieczone młode ziemniaki zapewni Ci kulinarny sukces! 

Na jaką okazję?

Na uroczysty obiad, kiedy chcesz podać danie, które posmakuje każdemu. Zaserwuj gościom sznycel wołowy i młode ziemniaki z piekarnika, a pytania o przepis gwarantowane!

Czy wiesz, że?

Sznycle możemy przygotować z dowolnego mięsa. Jednak najbardziej znany jest sznycel wiedeński, przyrządzany z cielęciny, smażony na maśle.

Dla urozmaicenia

Wiesz już, jak zrobić sznycel wołowy? Wspaniale! Jeśli jednak chcesz podkręcić jego smak, usmaż go na klarowanym maśle. Będzie pyszny i delikatny!