
Składniki
270 gramów
120 gramów
3 sztuki
160 gramów
1 łyżeczka
100 gramów
250 gramów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Jagody umyć i osączyć.
Krok 2
Miękkie masło, cukier i cukier waniliowy utrzeć na puszystą masę.
Krok 3
Dalej miksując dodawać po jednym jajku.
Krok 4
Dodać jogurt i mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Wymieszać tylko do połączenia składników.
Krok 5
Formę keksową (o długości 30 cm) wysmarować margaryną i posypać mąką lub bułką tartą.
Krok 6
Połowę ciasta wyłożyć do formy. Na cieście rozłożyć połowę jagód. Kolejno wyłożyć resztę ciasta i na górę resztę jagód.
Krok 7
Piec w nagrzanym piekarniku ok. 45- 50 minut w temperaturze 180°C (z termoobiegiem w 160°C). Po upieczeniu, ciasto pozostawić na chwilę w formie. Kolejno wyłożyć na kratkę z piekarnika i pozostawić do całkowitego ostygnięcia.
Krok 8
Rada: Babkę można dodatkowo polać lukrem przygotowanym z cukru pudru i soku z cytryny.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?
Czytaj więcejChcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.
Czytaj więcej