Babka Wielkanocna - cytrynowa, wilgotna: przepis | Przepisy.pl pixel

Menu dnia

Babka Wielkanocna

NOWY PRZEPIS

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

167

heart
699 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
10 os.
Drukuj

3416 osób wydrukowało

Pobierz pdf

3472 osoby zapisały

Udostępnij
Babka Wielkanocna

Składniki

200 gramów

200 gramów

5 sztuk

180 gramów

80 gramów

1 łyżeczka

1 sztuka

20 gramów

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Masło roztop w rondlu i dodaj sok i otarta skórkę z cytryny.

Babka Wielkanocna - Krok 1

Krok 2

W dużej misce utrzyj jajka z cukrem i ziarnami przepołowionej wanilii. Ucieraj masę do momentu, aż będzie jasna, gęsta i puszysta. Dzięki temu wyjdzie najlepsza wilgotna babka cytrynowa.

Babka Wielkanocna - Krok 2

Krok 3

Gdy masa na najlepszą babkę cytrynową wilgotną będzie gotowa, dodaj do niej przesianą mąkę, mąkę ziemniaczaną i proszek do pieczenia. Całość delikatnie zmiksuj.

Babka Wielkanocna - Krok 3

Krok 4

Dodaj roztopione masło z cytryną i jeszcze chwile mieszaj.

Babka Wielkanocna - Krok 4

Krok 5

Formę na najlepszą wilgotną babkę cytrynową posmaruj masłem i oprósz posiekanymi migdałami.

Babka Wielkanocna - Krok 5

Krok 6

Do tak przygotowanej formy wlej masę i piecz 45 minut w 170°C (do suchego patyczka). Wystudzoną wilgotną babkę wielkanocną posyp cukrem pudrem lub polej lukrem.

Babka Wielkanocna - Krok 6
przepisy.pl

Dobra rada:

Jajka warto na chwile włożyć do ciepłej wody, dzięki temu zagrzeją się i lepiej nam się ubiją.

1

Opinie o przepisie

  • Ada

    Ada , 08.04.2022

    To mój ulubiony przepis. Babka wychodzi miękka, puszysta, pyszna. Zawsze polewam ją czekoladą. Na pewno upiekę na święta.

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Babka Wielkanocna - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Babka Wielkanocna - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Babka Wielkanocna - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Babka Wielkanocna - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Babka Wielkanocna - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Babka Wielkanocna - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Babka Wielkanocna - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Babka Wielkanocna - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.

Czytaj więcej

W sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Babka WielkanocnaBabka Wielkanocna

Wielkanoc bez najlepszej babki cytrynowej wilgotnej jest niepełna. To tradycyjne ciasto posypane cukrem pudrem lub obficie polane lukrem, musi znaleźć się na każdym świątecznym stole. Jeśli szukacie prostego przepisu na wielkanocną babkę cytrynową – skorzystajcie z naszych podpowiedzi. Wystarczy kilka podstawowych składników, które dokładnie wymieszane, stworzą pyszne i delikatne ciasto na najlepszą wilgotną babkę cytrynową. Pamiętajcie jedynie, aby formę do babki dobrze wysmarować masłem, co znacznie ułatwi wyjęcie upieczonego ciasta.

Dla kogo?

Najlepsza wilgotna babka cytrynowa jest ciastem dla każdego wielbiciela wielkanocnej tradycji. Przygotujcie babkę wielkanocną, aby wasi goście poczuli prawdziwy klimat Świąt Wielkanocnych.

Na jaką okazję?

Przepis na babkę wielkanocną, jak sama nazwa wskazuje, przygotujcie na święta. Jednak nic nie stoi na przeszkodzie, aby upiec ją także na inne okazje! Najlepsza wilgotna babka cytrynowa to doskonałe urozmaicenie popołudniowej herbaty lub poobiedniej kawy. To od was zależy, kiedy ją podacie.

Czy wiesz, że?

Babka na Wielkanoc należy do kanonu potraw, serwowanych podczas świąt. W tradycyjnej wersji najlepsza wilgotna babka wielkanocna obficie polewana jest białym lub różowym lukrem. Ciasto to po raz pierwszy pojawiło się na polskich stołach pod koniec XVII wieku.

Dla urozmaicenia:

Jeśli chcesz udekorować wielkanocną babę różnokolorowym lukrem, wykorzystaj do tego celu warzywa. Idealnie sprawdzą się buraki, które nadają lukrowi czerwonej barwy.