Babka ziemniaczana z kiełbasą i sosem z leśnych grzybów
łatwe
36 osób zapisało

Składniki
2 sztuki
300 gramów
2 sztuki
2 łyżki
1 łyżeczka
1 łyżeczka
sos:
800 gramów
2 łyżki
1 szczypta
1 szczypta
1 szczypta
2 łyżki
2 sztuki
1 opakowanie
2 łyżki
1 łyżka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Fix Chrupiące placki ziemniaczane rozmieszaj z wodą według przepisu na opakowaniu. Dodaj jajka i 2 łyżki proszku na puszyste placki z jabłkami, dokładnie wymieszaj i odstaw na 15 minut.
Krok 2
Kiełbasę pokrój w dużą kostkę, zrumień na patelni z olejem. Dodaj pokrojoną w kostkę 1 cebulę, smaż aż się zeszkli, przestudź. Kiełbasę z cebulą dodaj do masy ziemniaczanej razem z tłuszczem z patelni. Dodaj też pieprz ziołowy, czarny i majeranek, wymieszaj. Masę przelej do formy keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Wstaw do piekarniki nagrzanego do 180 st. C i piecz godzinę.
Krok 3
Sos: grzyby (u mnie koźlarze) dokładnie oczyść, pokrój w plasterki. Cebulę posiekaj, tak samo czosnek. Na patelni rozgrzej masło, zeszklij cebulę, dodaj grzyby i czosnek. Dolej kilka łyżek wody i duś ok. 10 minut. Dosyp sos pieczeniowy, wymieszaj, dopraw do smaku.
Krok 4
Lekko przestudzoną babkę pokrój w grube plastry. Podawaj z sosem.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Fix Chrupiące placki ziemniaczane Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuDomowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?
Czytaj więcejChcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.
Czytaj więcej