Pulpety z indyka smażone w panierce - przepis | Przepisy.pl pixel

Biało- czerwone kuleczki na jeden kęs

Autor: Bernadetta

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
1 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

2 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

0 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

1 sztuka

6 łyżek

1 sztuka

1 sztuka

2 łyżki

1 sztuka

30 dekagramów

35 dekagramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Polędwicę i mięso z piersi z indyka razem mielimy. Dodajemy obraną i drobno pokrojoną cebulę oraz jajko. Wsypujemy sos borowikowy i dwie łyżki bułki tartej, doprawiamy pieprzem, wyrabiamy dokładnie.

Krok 2

2 łyżki bułki tartej mieszamy białym sezamem, a pozostałą bułkę ze sproszkowanymi w rozdrabniaczu płatkami suszonych pomidorów. Z mięsnej masy formujemy nieduże kulki. Połowę panierujemy w bułce z białym sezamem, a pozostałe w panierce z suszonych pomidorów.

Krok 3

Smażymy na rozgrzanym oleju. Osączamy z nadmiaru tłuszczu przy użyciu papierowych ręczników i nadziewamy na wykałaczki po jednej kulce białej i jednej czerwonej.

Bernadetta

Dobra rada:

Czy zastanawiałeś się, czemu sezam jest tak często obecny w przepisach mięsnych? Wydobywa on z mięsa niepowtarzalny smak – przekonaj się o tym sam!

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Biało- czerwone kuleczki na jeden kęs - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Biało- czerwone kuleczki na jeden kęs - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Biało- czerwone kuleczki na jeden kęs - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Biało- czerwone kuleczki na jeden kęs - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Biało- czerwone kuleczki na jeden kęs - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Biało- czerwone kuleczki na jeden kęs - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Biało- czerwone kuleczki na jeden kęs - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Biało- czerwone kuleczki na jeden kęs - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.

Czytaj więcej

W sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.

Czytaj więcej