
Składniki
800 gramów
250 gramów
150 gramów
3 łyżki
5 łyżek
80 gramów
80 gramów
200 gramów
50 gramów
30 gramów
0.5 łyżeczki
0.5 łyżeczki
0.5 łyżeczki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Fasolę odsącz i wypłukaj pod bieżącą wodą. Fasolę przełóż do kielicha miksera lub zmiel w maszynce do mięsa na gładką masę.

Krok 2
Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej. W misce połącz fasolę z olejem, czekoladę, mąką gryczaną, ksylitol, przyprawy, proszek do pieczenia, porzeczki oraz bakalie.

Krok 3
Powstałą masę przełóż do formy do pieczenia ciasta wyłożonej wcześniej pergaminem.

Krok 4
Piecz około 30-40 minut w temperaturze 180*C z termoobiegiem. Ciasto podawaj po ostygnięciu.


Dobra rada:
Ciasto możesz z wierzchu udekorować np. plastrami migdałów. W tym celu powierzchnię ciasta delikatnie posmaruj miodem, a następnie oprósz migdałami.
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
Podobne przepisy
Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?
Czytaj więcejChcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Brownie z fasoli
Ciasta, w których główną rolę grają nieoczywiste składniki, jakiś czas temu szturmem zdobyły nasze kuchnie. Jednym z tych najbardziej popularnych jest wilgotne, mocno czekoladowe brownie, stworzone na bazie… czerwonej fasoli. Jeśli jeszcze nie próbowałeś do tej pory tego przepisu, nie zwlekaj dłużej – na pewno tego nie pożałujesz! Brownie z fasoli potrafi pozytywnie zaskoczyć!
Dla kogo?
Dla każdego wielbiciela słodkości, ale i tych, którzy na co dzień odmawiają deserów – teraz już nie muszą się ograniczać!
Na jaką okazję?
Brownie z fasoli świetnie sprawdzi się jako gość na podwieczorku. Z mrożoną herbatą czy lemoniadą będzie smakowało perfekcyjnie.
Czy wiesz, że?
Fasola należy do najstarszych gatunków warzyw uprawianych przez człowieka. Jej kolebką jest Ameryka Środkowa, a pierwsze ślady upraw odnaleziono w Peru.
Dla urozmaicenia
Nieco inną wersję warzywnego brownie przygotować możesz także z batatów czy ciecierzycy.