
Składniki
ciasto:
500 gramów
25 gramów
150 mililitrów
100 gramów
120 gramów
1 łyżka
1 łyżka
20 gramów
1 łyżeczka
1 sztuka
1 sztuka
1 łyżeczka
farsz:
3 sztuki
200 gramów
100 gramów
1 łyżka
1 łyżka
1 szczypta
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Do odpowiedniej miseczki nalej szklankę ciepłego mleka , rozpuść w niej sól, cukier i drożdże, dodaj połowę mąki i dokładnie rozmieszaj powstały w ten sposób zaczyn odstaw na 30 minut w ciepłe miejsce.

Krok 2
Po tym czasie dodaj rozpuszczone masło (100g), przyprawy Knorr, tymianek i ostrą paprykę oraz resztę mąki. Delikatnie mieszając połącz wszystkie składniki. Ciasto wyrabiaj około 5 minut, aż przestanie kleić się do rąk, w razie potrzeby dodaj jeszcze trochę mąki.

Krok 3
Przygotowane w ten sposób ciasto odstaw na około 20 minut w ciepłe miejsce, przykrywając miseczkę czystą ściereczką, aby wyrosło.

Krok 4
Na teflonowej patelni nałóż miód zacznij go karmelizować , dodaj masło i cebulę. Smaż wszystko razem aż cebula zrobi się złocista. Całość dopraw do smaku majerankiem, solą i pieprzem. Farsz odstaw aby wystygł, pomieszaj go z cheddarem

Krok 5
Wyrośnięte ciasto zagnieć jeszcze raz, kęsy ciasta rozwałkuj w gruby na 2 cm placek włóż do jego środka sporą ilość farszu całość zroluj tak, aby powstała kształtna bułeczka.

Krok 6
Bułeczki ułóż na blasze do pieczenia wyłożonej pergaminem, posmaruj z wierzchu masłem oprósz czarnuszką. Bułki odstaw pod przykryciem w ciepłe miejsce na około 30 minut, aby jeszcze raz wyrosły. Całość wstaw do nagrzanego do 180*C piekarnika na 20-30 minut .


Dobra rada:
Do serowego farszu możesz dodać suszone pomidory oliwki lub nawet szynkę.
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
Przyprawa w Mini kostkach Smażona cebula Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuDomowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?
Czytaj więcejChcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Bułki z serem cheddar
Bułki z aromatycznym farszem, którego głównym składnikiem jest dojrzały cheddar, to nasza propozycja na pyszne domowe wypieki. Sprawdzi się nie tylko jako pyszna słona przekąska, którą możecie zabrać do pracy lub w długą podróż. Jest również świetnym rozwiązaniem na domowe przyjęcia lub plenerowe imprezy. Przyrządzenie bułek z serem cheddar wymaga odrobiny cierpliwości, jednak ich smak z pewnością zrekompensuje trud włożony w przygotowanie. Z pewnością posmakują każdemu i będą gościć częściej nie tylko na biesiadnym stole.
Dla kogo?
Trudno znaleźć osobę, której nie posmakują bułki z cheddarem. Przypadną do gustu zwolennikom kuchni wegetariańskiej, a także miłośnikom nietuzinkowych przekąsek.
Na jaką okazję?
Na każdą! Bułki z serem cheddar wykorzystajcie jako drugie śniadanie, doskonale sprawdzą się również podczas domowych imprez. Jeśli macie ochotę na słoną przekąskę, podczas oglądania ulubionego filmu – nie zapomnijcie wcześniej przygotować bułeczek z naszego przepisu.
Czy wiesz, że?
Cheddar jest najpopularniejszym serem na rynku brytyjskim. Ma ostry, lekko kwaśny smak. Zyskał popularność niemal na całym świecie, a jego produkcja odbywa się w wielu krajach, w tym w Polsce.
Dla urozmaicenia:
Farsz możecie wzbogacić suszonymi pomidorami lub szynką – w zależności od upodobań kulinarnych.