Burger z czerwonej i czarnej soczewicy przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Burger z czerwonej i czarnej soczewicy

Autor: Piotr Murawski

ratingratingratingratingrating

10

heart
257 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

48 osób wydrukowało

Pobierz pdf

183 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

100 gramów

100 gramów

100 gramów

4 sztuki

1 opakowanie

3 łyżki

100 gramów

1 sztuka

1 pęczek

1 pęczek

1 sztuka

1 sztuka

1 sztuka

4 sztuki

4 listków

100 gramów

1 pęczek

6 łyżek

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Posiekaj natkę pietruszki, kolendrę, czosnek i chili. Cebulę pokrój w kostkę, podziel na pół. Marchew i rzodkiewkę zetrzyj na tarce, ale ich nie mieszaj. Bułki do burgerów przetnij na pół. Sałatę i plastry ogórków pokrój w cienkie paseczki.

Burger z czerwonej i czarnej soczewicy - Krok 1

Krok 2

Ugotuj do miękkości kaszę jaglaną oraz obie soczewice.

Burger z czerwonej i czarnej soczewicy - Krok 2

Krok 3

Na patelni, na rozgrzanym oleju, podsmaż połowę cebuli, czosnek, chili oraz marchewkę. W misce połącz kaszę, obie soczewice, jajko, mąkę z ciecierzycy, podsmażone składniki, posiekaną kolendrę i pietruszkę oraz 3 łyżki sosu BBQ Hellmann's. Składniki dokładnie wymieszaj, masa powinna być dość zwięzła, tak aby można było z niej uformować grube na 2 cm i średnicy około 10 cm burgery.

Burger z czerwonej i czarnej soczewicy - Krok 3

Krok 4

Powierzchnię burgerów delikatnie posmaruj olejem, ułóż na patelni grillowej lub smaż na patelni, na pergaminie około 4 minut z każdej strony. Na tej samej patelni opiecz bułki do hamburgerów.

Burger z czerwonej i czarnej soczewicy - Krok 4

Krok 5

W misce połącz startą rzodkiewkę, sałatę, ogórki, pozostałą cebulę, majonez oraz 2 łyżki sosu BBQ Hellmann's. Całość dokładnie wymieszaj.

Burger z czerwonej i czarnej soczewicy - Krok 5

Krok 6

Na spód opieczonej bułki nałóż przygotowaną sałatkę, nałóż burgery, następnie posmaruj pozostałym sosem BBQ Hellmann's i przykryj górną częścią bułki.

Burger z czerwonej i czarnej soczewicy - Krok 6
Piotr  Murawski

Dobra rada:

Garść orzechów ziemnych, wcześniej uprażonych na patelni, na pewno wzbogaci doznania smakowe twojego burgera.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Burger z czerwonej i czarnej soczewicy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Burger z czerwonej i czarnej soczewicy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Burger z czerwonej i czarnej soczewicy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Burger z czerwonej i czarnej soczewicy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Burger z czerwonej i czarnej soczewicy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Burger z czerwonej i czarnej soczewicy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Burger z czerwonej i czarnej soczewicy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Burger z czerwonej i czarnej soczewicy - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?

Czytaj więcej

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Burger z czerwonej i czarnej soczewicyBurger z czerwonej i czarnej soczewicy

Burgery jeszcze do niedawna utożsamiano głównie z fast foodem, jedzonym w pośpiechu w barze szybkiej obsługi. Dziś gości w restauracyjnych menu oraz w naszych kuchniach, a liczba wariacji, jaka powstała na jego temat, jest niezliczona! My przedstawiamy przepis na burgera z czerwonej i czarnej soczewicy – brzmi zachęcająco?

Dla kogo?

Dla wszystkich, którzy nie jadają mięsa, ale od czasu do czasu chcieliby zjeść coś w formie popularnego dania.

Na jaką okazję?

Burger z czerwonej i czarnej soczewicy z pewnością będzie idealnym rozwiązaniem na obiad. I zapewni ciekawe doznania smakowe. Palce lizać!

Czy wiesz, że?

Możemy wyróżnić pięć rodzajów soczewicy: czerwoną, brązową, czarną, zieloną oraz żółtą. W Polsce, póki co, najbardziej popularna jest soczewica czerwona oraz zielona.

Dla urozmaicenia:

Wegetariańskiego burgera możesz przygotować także z wykorzystaniem ciecierzycy. W tej wersji spotykany jest bardzo często!