Burger z czerwonej i czarnej soczewicy
łatwe
183 osoby zapisały

Składniki
100 gramów
100 gramów
100 gramów
4 sztuki
1 opakowanie
3 łyżki
100 gramów
1 sztuka
1 pęczek
1 pęczek
1 sztuka
1 sztuka
1 sztuka
4 sztuki
4 listków
100 gramów
1 pęczek
6 łyżek
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Posiekaj natkę pietruszki, kolendrę, czosnek i chili. Cebulę pokrój w kostkę, podziel na pół. Marchew i rzodkiewkę zetrzyj na tarce, ale ich nie mieszaj. Bułki do burgerów przetnij na pół. Sałatę i plastry ogórków pokrój w cienkie paseczki.

Krok 2
Ugotuj do miękkości kaszę jaglaną oraz obie soczewice.

Krok 3
Na patelni, na rozgrzanym oleju, podsmaż połowę cebuli, czosnek, chili oraz marchewkę. W misce połącz kaszę, obie soczewice, jajko, mąkę z ciecierzycy, podsmażone składniki, posiekaną kolendrę i pietruszkę oraz 3 łyżki sosu BBQ Hellmann's. Składniki dokładnie wymieszaj, masa powinna być dość zwięzła, tak aby można było z niej uformować grube na 2 cm i średnicy około 10 cm burgery.

Krok 4
Powierzchnię burgerów delikatnie posmaruj olejem, ułóż na patelni grillowej lub smaż na patelni, na pergaminie około 4 minut z każdej strony. Na tej samej patelni opiecz bułki do hamburgerów.

Krok 5
W misce połącz startą rzodkiewkę, sałatę, ogórki, pozostałą cebulę, majonez oraz 2 łyżki sosu BBQ Hellmann's. Całość dokładnie wymieszaj.

Krok 6
Na spód opieczonej bułki nałóż przygotowaną sałatkę, nałóż burgery, następnie posmaruj pozostałym sosem BBQ Hellmann's i przykryj górną częścią bułki.


Dobra rada:
Garść orzechów ziemnych, wcześniej uprażonych na patelni, na pewno wzbogaci doznania smakowe twojego burgera.
Przepisy w Waszym wykonaniu
Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?
Czytaj więcejChcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Burger z czerwonej i czarnej soczewicy
Burgery jeszcze do niedawna utożsamiano głównie z fast foodem, jedzonym w pośpiechu w barze szybkiej obsługi. Dziś gości w restauracyjnych menu oraz w naszych kuchniach, a liczba wariacji, jaka powstała na jego temat, jest niezliczona! My przedstawiamy przepis na burgera z czerwonej i czarnej soczewicy – brzmi zachęcająco?
Dla kogo?
Dla wszystkich, którzy nie jadają mięsa, ale od czasu do czasu chcieliby zjeść coś w formie popularnego dania.
Na jaką okazję?
Burger z czerwonej i czarnej soczewicy z pewnością będzie idealnym rozwiązaniem na obiad. I zapewni ciekawe doznania smakowe. Palce lizać!
Czy wiesz, że?
Możemy wyróżnić pięć rodzajów soczewicy: czerwoną, brązową, czarną, zieloną oraz żółtą. W Polsce, póki co, najbardziej popularna jest soczewica czerwona oraz zielona.
Dla urozmaicenia:
Wegetariańskiego burgera możesz przygotować także z wykorzystaniem ciecierzycy. W tej wersji spotykany jest bardzo często!