Chlebek rwany przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Menu dnia

Chlebek rwany

NOWY PRZEPIS

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

1

heart
53 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
5 os.
Drukuj

24 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

135 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

masło ziołowe:

50 gramów

0.5 pęczka

2 sztuki

1 sztuka

20 mililitrów

10 listki

ciasto:

500 gramów

35 gramów

270 mililitrów

0.5 łyżeczki

1 łyżeczka

40 mililitrów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Zioła umyj i drobno posiekaj. Szalotkę obierz i pokrój w drobną kostkę.

Chlebek rwany - Krok 1

Krok 2

Przygotuj masło ziołowe. Do miski włóż posiekane zioła, szalotkę, masło, oliwę, czosnkowe mini kostki Knorr, sól i pieprz. Dokładnie wymieszaj.

Chlebek rwany - Krok 2

Krok 3

Przygotuj ciasto. Do misy robota kuchennego przesiej mąkę, dodaj pokruszone drożdże, sól, cukier, oliwę z oliwek i 250 ml letniego mleka. Ciasto wyrabiaj za pomocą haka do uzyskania gładkiej konsystencji.

Chlebek rwany - Krok 3

Krok 4

Gotowe ciasto przełóż na stolnicę oprószoną mąką i rozwałkuj na wielkość blachy. Posmaruj masłem czosnkowym i pokrój na kwadraty ok. 4x4 cm.

Chlebek rwany - Krok 4

Krok 5

Okrągłą formę do pieczenia wyłóż pergaminem. Z ciasta uformuj kulki, tak aby strona z masełkiem była w środku i przełóż je kolejno do formy.

Chlebek rwany - Krok 5

Krok 6

Następnie przykryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na około 30 min. Wyrośnięte ciasto posmaruj resztą mleka mleka (20 ml) i piecz przez 25 min. w temperaturze 200 st. C (opcja grzałki góra-dól).

Chlebek rwany - Krok 6
0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Chlebek rwany - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Chlebek rwany - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Chlebek rwany - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Chlebek rwany - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Chlebek rwany - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Chlebek rwany - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Chlebek rwany - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Chlebek rwany - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.

Czytaj więcej

W sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.

Czytaj więcej