
Składniki
1 sztuka
1 sztuka
100 gramów
1 łyżeczka
4 plastry
null
1 łyżeczka
2 sztuki
50 gramów
4 sztuki
3 sztuki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Czosnek przepuść przez praskę, zalej oliwą i odstaw na około 10 minut. Rozgrzej piekarnik do temperatury 200 stopni.
Krok 2
Pokrój w paski paprykę i pokrój w plastry cukinię, ułóż na wysmarowanej oliwą blasze. Dołóż plastry boczku i piecz 12 minut.
Krok 3
Kiedy wszystko się piecze, przygotuj ciabatty: przekrój, każdą połowę skrop wcześniej przygotowaną oliwą z czosnkiem, a następnie ułóż na nich plastry żółtego sera.
Krok 4
Blachę z warzywami i wędliną wyjmij. Na ciabattach z serem ułóż kolejno: wędlinę, cukinię, paprykę, pomidory pokrojone w plastry. Całość pokryj plastrami sera pleśniowego i oprósz ziołami.
Krok 5
Ciabatty ułóż na blasze i wstaw do gorącego piekarnika, na około 5 minut. Po wyjęciu z piekarnika, przed podaniem, na każdej połówce ciabatty połóż listek sałaty.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?
Czytaj więcejChcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.
Czytaj więcej