
Składniki
1 sztuka
null
1 sztuka
null
null szczypt
2.5 szklanki
1 łyżka
null
600 gramów
null
1 szklanka
1 łyżeczka
3 łyżki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Miąższ dyni odkrój od skóry i czyść z pestek. Zetrzyj na tarce o dużych oczkach.
Krok 2
Obierz cebulę, grubo posiekaj i zeszklij na maśle.
Krok 3
Wystudź i wymieszaj z orzechami oraz dynią. Dopraw solą, pieprzem, cukrem i mielonym kminkiem.
Krok 4
Do przesianej mąki dodaj szczyptę soli i jajko. Wyrób ciasto dolewając 1 szklankę letniej wody.
Krok 5
Rozwałkuj cienko, wytnij szklanką krążki i nałóż na nie porcje farszu, złóż na pół i zlep brzegi.
Krok 6
Pierogi gotuj w osolonym wrzątku 3 minuty od ich wypłynięcia.
Krok 7
Przed podaniem ułóż je w żaroodpornym naczyniu, polej śmietaną i zapiekaj 10 minut w 180 stopniach.
Krok 8
10
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?
Czytaj więcejChcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.
Czytaj więcej