Pierogi z dynią i orzechami przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Pierogi z dynią i orzechami

Autor: pasibrzuch

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
3 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
- min.
ilość porcji
8 os.
Drukuj

18 osób wydrukowało

Pobierz pdf

24 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

null

1 sztuka

null

null szczypt

2.5 szklanki

1 łyżka

null

600 gramów

null

1 szklanka

1 łyżeczka

3 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Miąższ dyni odkrój od skóry i czyść z pestek. Zetrzyj na tarce o dużych oczkach.

Krok 2

Obierz cebulę, grubo posiekaj i zeszklij na maśle.

Krok 3

Wystudź i wymieszaj z orzechami oraz dynią. Dopraw solą, pieprzem, cukrem i mielonym kminkiem.

Krok 4

Do przesianej mąki dodaj szczyptę soli i jajko. Wyrób ciasto dolewając 1 szklankę letniej wody.

Krok 5

Rozwałkuj cienko, wytnij szklanką krążki i nałóż na nie porcje farszu, złóż na pół i zlep brzegi.

Krok 6

Pierogi gotuj w osolonym wrzątku 3 minuty od ich wypłynięcia.

Krok 7

Przed podaniem ułóż je w żaroodpornym naczyniu, polej śmietaną i zapiekaj 10 minut w 180 stopniach.

Krok 8

10

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Pierogi z dynią i orzechami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Pierogi z dynią i orzechami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Pierogi z dynią i orzechami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Pierogi z dynią i orzechami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Pierogi z dynią i orzechami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Pierogi z dynią i orzechami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Pierogi z dynią i orzechami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Pierogi z dynią i orzechami - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?

Czytaj więcej

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.

Czytaj więcej