
Składniki
5 łyżek
2 sztuki
20 dekagramów
30 dekagramów
1 łyżka
1 gram
20 dekagramów
10 sztuk
6 łyżek
5 łyżek
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Na początek do miski wsypać mąkę i łyżkę proszku do pieczenia, wymieszać i potem dodać do tego jajka, cukier i jedno opakowanie cukru waniliowego. Wymieszać wszystko i potem wyłożyć ciasto na umyty i posypany mąką stół. Dodać zimny tłuszcz i wymieszać, a następnie pokroić ciasto. Wyrobić i włożyć do lodówki na pół godziny. W między czasie zrobimy polewę zaczynając od rozpuszczenia tłuszczu na rondlu. Do rozgrzanego tłuszczu dodajemy 5 łyżeczek wody, opakowanie cukru waniliowego, wiórki kokosowe, orzechy i cukier. Wszystko wymieszać, a potem odłożyć aby polewa ostygła.
Krok 2
Następnie po 30 minutach wyciągamy ciasto z lodówki i rozwałkujemy, rozkładamy je na blasze wcześniej wysmarowanej margaryną. Ciasto musi być dobrze rozprowadzone na blasze i nakłute widelcem. Potem smarujemy je marmoladą i masą, wkładamy do nagrzanego piekarnika na 30 minut o temperaturze 200 stopni Celsjusza. W między czasie rozpuszczamy czekoladę. Na koniec wyciągamy ciasto kroimy na trójkąty i maczamy w rozpuszczonej czekoladzie.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.
Czytaj więcejW sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.
Czytaj więcej