
Składniki
280 gramów
280 gramów
3 sztuki
55 gramów
1 łyżka
krem:
150 mililitrów
115 gramów
0.5 łyżeczki
2 łyżki
200 mililitrów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Posmaruj tłuszczem dwie formy o średnicy około 23 cm i wyłóż je pergaminem. Piekarnik nagrzej do 180 °C. Do miski przesiej mąkę, kakao oraz proszek do pieczenia.
Krok 2
Jajka, cukier oraz aromat ubij na gładką masę za pomocą miksera.
Krok 3
Wciąż miksując, powoli dodaj Majonez Babuni Hellmann's. Następnie wsyp mąkę i wlej 200 ml zimnej wody.
Krok 4
Masę podziel na dwie części, wyłóż do przygotowanych form i wstaw do piekarnika – piecz 35-40 minut.
Krok 5
Upieczone ciasta pozostaw na 10 minut do ostygnięcia, a następnie wyjmij z form i całkowicie wystudź.
Krok 6
2/3 ubitej śmietany rozprowadź na jednym z placków, a następnie przykryj go drugim. Pozostałą część śmietany wymieszaj z rozpuszczoną w kąpieli wodnej czekoladą oraz drugą porcją Majonezu Babuni Hellmann's.
Krok 7
Przygotowaną czekoladową masą posmaruj wierzch ciasta i udekoruj je.
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu

średnie
Majonez Hellmann's Babuni
Więcej przepisów z użyciem tego produktuDomowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?
Czytaj więcejChcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Ciasto czekoladowe
Ciasto czekoladowe to uniwersalny wypiek, który występuje w najróżniejszych odmianach. Jedną z nich jest ta z dodatkiem kremu czekoladowego. Puszysta podstawa wypieku i wyśmienity krem to duet idealny, kiedy masz ochotę na coś naprawdę pysznego. Podpowiadamy, jak krok po kroku zrobić ciasto czekoladowe. Przepis na pewno cię nie zawiedzie! Życzymy smacznego.
Dla kogo?
Ciasto czekoladowe to doskonały placek czekoladowy, któremu nie oprze się żaden łasuch. Zresztą nie trzeba być wielkim wielbicielem słodyczy – sam widok tego deseru sprawi, że ślinianki zaczną intensywniej pracować.
Na jaką okazję?
Ze względu na swoją atrakcyjną formę, ciasto czekoladowe sprawdzi się podczas wyjątkowych okazji, takich jak urodziny, imieniny czy rocznice. Przed zaserwowaniem, udekoruj je polewą czekoladową lub ozdób bitą śmietaną i ulubionymi świeżymi owocami czy bakaliami, np. skórką pomarańczową. Podawaj z gorącą kawą.
Czy wiesz, że?
Gotowe ciasto czekoladowe umieść w formie wyłożonej papierem do pieczenia i piecz przez około 40 minut w temp. 180 st. C. Jeżeli nie masz pewności czy wypiek jest już gotowy, włóż w niego wykałaczkę – jeżeli po wyjęciu będzie sucha, oznacza to, że czekoladowe ciasto jest upieczone i możesz je wystudzić w uchylonym piekarniku.
Dla urozmaicenia:
Do jego przygotowania najlepiej wykorzystać czekoladę gorzką lub mleczną. Chcąc urozmaicić nieco przepis na ciasto czekoladowe, przełóż je świeżymi truskawkami, porzeczkami czy malinami. Dzięki temu słodycz czekolady zostanie „przełamana” kwasowością owoców.