Szybki sernik gotowany na herbatnikach przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Szybki sernik gotowany na herbatnikach

Autor: Grażyna Zych

ratingratingratingratingrating

3

heart
1 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

45 osób wydrukowało

Pobierz pdf

69 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

4 sztuki

200 gramów

1 opakowanie

1 szklanka

2 opakowania

200 mililitrów

450 gramów

1 kilogram

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Do garnka o nieprzywierającym dnie dodajemy masło pokrojone w kostkę, ser, cukier, cukier wanilinowy oraz wbijamy jajka. Mieszamy i podgrzewamy, ciągle mieszając. Gdy masa się zagotuje rozpuszczamy budynie w mleku i dodajemy do masy. Gotujemy na małym ogniu przez 2-3 minuty, nie przestając mieszać od dna. Całość powinna zgęstnieć. Gdyby pojawiły się grudki można krótko zblendować masę ręcznym blenderem lub krótko zmiksować.

Krok 2

Blachę o wymiarach ok. 36 cm x 24 cm (lub ciut mniejszą) wykładamy papierem lub folią.

Krok 3

Układamy warstwę herbatników. Wylewamy połowę masy (gorącej) i rozsmarowujemy. Przykrywamy drugą warstwą herbatników i wylewamy pozostałą masę. Po wyrównaniu układamy ostatnią warstwę herbatników.

Krok 4

Polewamy ciasto polewą czekoladową i posypujemy wiórkami. Wstawiamy do lodówki na co najmniej kilka godzin, a najlepiej na całą noc.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Szybki sernik gotowany na herbatnikach - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Szybki sernik gotowany na herbatnikach - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Szybki sernik gotowany na herbatnikach - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Szybki sernik gotowany na herbatnikach - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Szybki sernik gotowany na herbatnikach - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Szybki sernik gotowany na herbatnikach - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Szybki sernik gotowany na herbatnikach - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Szybki sernik gotowany na herbatnikach - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?

Czytaj więcej

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.

Czytaj więcej