
Składniki
100 gramów
100 gramów
100 gramów
3 łyżki
100 gramów
100 gramów
50 gramów
50 gramów
1 sztuka
1 łyżeczka
3 sztuki
50 gramów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Na początek przygotuj tarkę o małych oczkach i pomarańczę. Otrzyj owoc ze skórki. Zbierz ją na głębokim talerzu lub w misce i odstaw na potem.

Krok 2
Następnie sięgnij po maszynkę do mielenia. Przygotuj po 100 gramów: suszonych śliwek, suszonych moreli, nerkowców, migdałów i owoców goji. Wsyp je do zbiorniczka w maszynce. Dorzuć także 3 łyżki zmielonego siemienia lnianego. Wszystkie te składniki zmiel drobno w maszynce.

Krok 3
Przesyp zmielone orzechy i owoce do miski lub talerza, w którym czeka starta skórka pomarańczy. Wymieszaj dokładnie składniki. Dodaj do masy 50 gramów koniaku i łyżeczkę cynamonu do smaku. Rozkrusz w moździerzu 3 goździki i również dosyp je do miski ze składnikami na kulki cynamonowe. Ponownie wymieszaj całość. Z masy uformuj dowolnej wielkości kulki. Przygotuj na oddzielnych talerzach po 50 gramów niebieskiego maku i wiórków kokosowych. Obtocz w pierwszym z nich połowę uformowanych kulek, w wiórkach zaś – drugą połowę.


Dobra rada:
Pragniesz drobnego urozmaicenia, a może chcesz zrobić bliskim niespodziankę? Do środka każdej kulki możesz włożyć orzech laskowy lub cały migdał.
Przepisy w Waszym wykonaniu
Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?
Czytaj więcejChcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Kulki z cynamonem
Kulki mocy z cynamonem to propozycja dla tych, którzy lubią łakocie, a jednocześnie chcą zadbać o linię. Suszone owoce, orzechy, siemię lniane, pomarańcza oraz aromatyczne przyprawy to doskonała propozycja na nowoczesny i oryginalny deser. Kulki przygotujecie w niecałe 30 minut, dzięki czemu mogą stać się codzienną słodką przekąską. Pralinki cynamonowe z orzechami są także idealnym rozwiązaniem na domową imprezę!
Dla kogo?
Przepis na kulki mocy z cynamonem to propozycja dla każdego, kto nie wyobraża sobie dnia bez odrobiny słodkości. Cynamonowe kule osłodzą każdy twój dzień!
Na jaką okazję?
Kulki mocy z cynamonem to doskonała propozycja na codzienną dawkę domowych łakoci. Przygotujcie cynamonowe kulki także na domową imprezę – z pewnością przypadną do gustu waszym gościom.
Czy wiesz, że?
Cynamon jest przyprawą tradycyjnie kojarzoną z deserami. Równie często wykorzystywany jest do przygotowania potraw wytrawnych. Wzbogaca smak mięs, przede wszystkim drobiowych, znanych głównie z kuchni azjatyckiej.
Dla urozmaicenia:
Włożony do środka migdał lub orzech laskowy będzie idealnym dodatkiem do kulek cynamonowych.