
Składniki
480 gramów
100 gramów
3 sztuki
120 gramów
40 gramów
40 gramów
40 gramów
1 szczypta
1 szczypta
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Rozgrzać piekarnik do 200°c/180°c (z termoobiegiem).
Krok 2
W rondlu rozpuścić masło, następnie przełożyć je do miski i odstawić do ostygnięcia.
Krok 3
Pistacje zmielić na drobno w młynku do przypraw lub do kawy. Wymieszać mąkę, cukier, sól i zmielone orzechy.
Krok 4
Białka ubić do konsystencji luźnej piany, następnie dodać do nich suche Składniki i masło wszystko wymieszać na gładką masę.
Krok 5
Formę z sześcioma prostokątnymi zagłębieniami obficie wysmarować tłuszczem. (można użyć także formy do pieczenia muffinów). Masę wlać do zagłębień formy i włożyć do nich 100 g jagód, umieszczając je równomiernie w cieście.
Krok 6
Piec przez około 25-30 minut lub do czasu, gdy patyczek wbity w środek jednego z ciastek będzie suchy. Odstawić do ostygnięcia przez co najmniej 10-15 minut, dopiero po tym czasie spróbować wyjąć ciastka z formy używając małego, szerokiego noża. Uważać, by nie naruszyć ich kształtu.
Krok 7
Ciastka mogą być serwowane na ciepło lub w temperaturze pokojowej.
Krok 8
Przed podaniem posypać ciastka cukrem pudrem, serwować z kulką lodów i kilkoma świeżymi jagodami.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Carte d'Or Yoghurt Forest Fruit
Więcej przepisów z użyciem tego produktuDomowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?
Czytaj więcejChcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Ciastka z jagodami
Pachnące jagodami, puszyste ciastka to dobra propozycja dla miłośników deserów z owocami i bakaliami. Jeśli do nich należysz i szukasz przepisu na coś słodkiego i delikatnego zarazem, zaopatrz się w kilka niezbędnych składników. Do przygotowania ciastek jagodowo-pistacjowych potrzebne Ci będą m.in. kostka do pieczenia, mąka, jajka, cukier puder, jagody, mielone migdały i pistacje. Wszystkie suche składniki połącz ze sobą, a następnie dodaj do kostki do pieczenia i piany z białek. Pamiętaj, by ostrożnie wyciągać ciastka lub wykorzystać do ich przyrządzenia papilotki. Kiedy już delikatnie ostygną, serwuj je z gałką lodów, np. o smaku jogurtu z wyczuwalnymi kawałkami owoców leśnych, które idealnie przełamują słodycz całości. Posyp deser świeżymi jagodami. Jeśli lubisz owocowe mieszanki, dołącz także maliny, jeżyny oraz truskawki albo przygotuj mus z mrożonych owoców. Całość ozdób bitą śmietaną, sosem waniliowym lub polewą czekoladową. Spróbuj tego wyśmienitego połączenia. Mamy nadzieję, że przygotowywanie deserów razem z naszymi przepisami będzie dla Ciebie przyjemnością.