
Składniki
polewa czekoladowa:
100 gramów
4 łyżki
2 łyżki
2 łyżki
1 łyżeczka
3 łyżeczki
50 mililitrów
pianka:
6 sztuk
150 gramów
1 sztuka
2 łyżki
1 łyżka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Do rondelka wlewamy śmietankę, dodajemy kakao, masło oraz cukier. Całość podgrzewamy cały czas mieszając, aż powstanie gęsta masa.

Krok 2
Żelatynę mieszamy z wrzątkiem, aż do całkowitego rozpuszczenia. Wlewamy ją do czekoladowego kremu. Mieszamy do połączenia się składników. Odstawiamy do wystudzenia.

Krok 3
Formę wykładamy papierem do pieczenia. Przelewamy na nią połowę porcji czekoladowego kremu i wkładamy do lodówki.

Krok 4
Jajka myjemy i parzymy. Białka ubijamy na sztywną pianę. Stopniowo dodajemy cukier oraz cukier waniliowy cały czas ubijając. Po chwili wkrapiamy 2 łyżki soku z cytryny. Pod koniec miksowania wlewamy żelatynę rozpuszczoną we wrzątku i przestudzoną.

Krok 5
Formę wyjmujemy z lodówki. Na spód wykładamy piankę i wyrównujemy wierzch.

Krok 6
Na piankę wlewamy pozostałą część czekolady. Ciasto ptasie mleczko wkładamy do lodówki na 2 godziny.

- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu

średnie
Podobne przepisy
Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?
Czytaj więcejChcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Ciasto Ptasie Mleczko
Ciasto ptasie mleczko to prawdziwy król wśród słodkości! Jeśli i ty należysz do grona miłośników tego deseru – spróbuj przygotować ciasto ptasie mleczko samodzielnie. To naprawdę nic trudnego. Skorzystaj z naszych podpowiedzi, jak zrobić ptasie mleczko, a w ciągu kilkudziesięciu minut wyczarujesz deser, który zaskoczy każdego! Do przepisu na ptasie mleczko wystarczą jajka, cukier, cytryna, żelatyna oraz cukier z wanilią. Będzie prosto, szybko i przede wszystkim smacznie!
Dla kogo?
Ptasie mleczko to deser dla każdego miłośnika tego klasycznego smaku, znanego doskonale od wielu lat. Wykorzystaj przepis na ptasie mleczko, aby przygotować wyjątkowy słodki poczęstunek na imieniny cioci lub urodziny innego członka rodziny. Ciasto ptasie mleczko oczaruje swoją puszystością w każdej sytuacji!
Na jaką okazję?
Na co dzień, na imprezę, a także na tak zwane „okazje bez okazji”, czyli zawsze, gdy masz ochotę na coś słodkiego. Szybkie w przygotowaniu ciasto ptasie mleczko może uratować cię, gdy zbliżają się niezapowiedziani goście, a nawet wtedy, gdy „na już” potrzebne jest ciasto do przedszkola. Czuj się zawsze przygotowany z przepisem na ptasie mleczko na zimno.
Czy wiesz, że?
Tradycyjne ptasie mleczko produkowane było początkowo jedynie w wersji waniliowej. Dopiero na przestrzeni lat, wraz z popularyzacją tych słodyczy, pojawiły się smaki czekoladowe, karmelowe czy kokosowe. Eksperymentuj z przepisem na ptasie mleczko i stwórz nowy niepowtarzalnie pyszny wariant.
Dla urozmaicenia:
Do ozdobienia ciasta ptasie mleczko możesz wykorzystać wiórki kokosowe, którymi posyp wierzchnią warstwę czekolady. Zamiast wiórek możesz wykorzystać także płatki migdałów oraz różnokolorowe posypki do ciast.