
Składniki
500 gramów
150 gramów
6 sztuk
200 gramów
1 szklanka
1 łyżeczka
1 szczypta
karmelizowany rabarbar:
6 sztuk
3 łyżki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Rabarbar dokładnie myjemy i obieramy. Kroimy w kosteczkę. Podsmażamy rabarbar z cukrem na patelni przez ok. 5 minut. Studzimy.

Krok 2
Masło ucieramy z cukrem pudrem. Żółtka oddzielamy od białek. Żółtka stopniowo dodajemy do utartego masła z cukrem, również ucieramy.

Krok 3
Do utartego masła z cukrem i jajkami dodajemy raz łyżkę mąki, raz łyżkę mleka i proszek do pieczenia.

Krok 4
Białka ubijamy na sztywną pianę ze szczyptą soli.

Krok 5
Białka delikatnie dodajemy do utartej masy.

Krok 6
Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Boki smarujemy odrobiną masła i obsypujemy mąką. Przelewamy masę. Układamy karmelizowany rabarbar. Ciasto pieczemy wkładamy do zimnego piekarnika. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni (termo obieg). Ciasto pieczemy ok. 45 minut do tzw. suchego patyczka.

- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?
Czytaj więcejChcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Placek z rabarbarem
Zielone liście oraz podłużne, czerwone łodygi to znaki rozpoznawcze rabarbaru. Bywalec wiejskich ogrodów swoim kwaskowatym smakiem wzbogaci nie tylko kompoty, ale przede wszystkim domowe wypieki takie jak placek z rabarbarem. Tym razem jego walory zostaną pokreślone dodatkowo poprzez karmelizowanie. Przecież kuchnia nie znosi monotonii. Odkryj razem z nami nową wersję przepisu na placek z rabarbarem. Będzie się działo!
Dla kogo? Nie każdy przepada za bardzo słodkimi deserami, w których ciasta, aż uginają się pod nadmierną ilością kremów i mas. Rabarbar doskonale przełamuje słodkie akcenty, sprawiając, że ciasto nie jest mdłe. Zatem przepis na placek z rabarbarem sprawdzi się w sam raz, gdy twoje kubki smakowe potrzebują smakowitego orzeźwienia.
Na jaką okazję? Rabarbar pojawia się w ogrodach latem, więc podejrzewamy, że najbliższy sezon wakacyjny upłynie pod znakiem tego przysmaku. Szybkie ciasto z rabarbarem nadaje się idealnie, by uczcić rozpoczęcie urlopu. Zaproś gości na spotkanie w ogrodzie albo na tarasie – to doskonały pretekst do tego, by przygotować większą porcję placka ucieranego z rabarbarem. Bez obaw, jest tak smaczny, że nie zmarnuje się ani okruszek!
Czy wiesz, że? Choć świetnie sprawdza się w deserach takich jak placek z rabarbarem, rabarbar uznawany jest powszechnie za warzywo. Co ciekawe, im bardziej czerwone łodygi, tym jego smak staje się bardziej słodki. Bez problemu znajdziesz go w wiejskich ogrodach, ale warto pamiętać, że roślina pochodzi z Azji Środkowej. Do Europy trafiła w XVI wieku za sprawą Marco Polo.
Dla urozmaicenia: Do przepisu na placek z rabarbarem bez oporów można dodać truskawki, skórkę pomarańczową albo cynamon, które fantastycznie korespondują z rabarbarem. Deser podawaj w towarzystwie mrożonej herbaty albo owocowej lemoniady. Z szybkim plackiem z rabarbaru zapowiada się prawdziwie letnia uczta! Placek z rabarbarem to przepis, którego nie może zabraknąć w twoim wakacyjnym repertuarze.