
Składniki
500 gramów
1 łyżka
2 sztuki
0.2 szklanki
2 łyżki
0.2 szklanki
null
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Ziemniaki ugotuj i rozgnieć. Z ciasta francuskiego wytnij dwa krążki o średnicy 22 centymetrów.
Krok 2
Do ziemniaków dodaj jedno jajko, starty parmezan, ser Ricotta oraz oliwę.
Krok 3
Wszystko dokładnie wymieszaj.
Krok 4
Formę na tarte wyłóż krążkiem ciasta francuskiego, nałóż masę z ziemniaków i przykryj drugim kawałkiem ciasta.
Krok 5
Sklej brzegi ciasta i posmaruj na wierzchu jajkiem ubitym z wodą.
Krok 6
Ciasto nakłuj i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 175 stopni. Piecz, do czasu gdy ciasto zyska złoty kolor.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?
Czytaj więcejChcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.
Czytaj więcej