Ciepła sałatka z pomidorów i szparagów
łatwe
214 osób zapisało

Składniki
1 pęczek
500 gramów
2 sztuki
150 gramów
3 łyżki
1 sztuka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Posiekaj szczypior, cebulę pokrój w piórka. Pomidorki przekrój na pół.
Krok 2
Przygotuj sos sałatkowy. W tym celu pomieszaj trzy łyżki oliwy z trzema łyżkami wody i sosem sałatkowym.
Krok 3
Białe szparagi obierz na całej długości i odłam twarde końce. Gotuj pod przykryciem, na wolnym ogniu 15 min. Po wystygnięciu pokrój.
Krok 4
Ziemniaki ugotuj w mundurkach do miękkości około 20 minut. Mają być miękkie, ale nie mogą się rozpadać. Lekko je przestudź, obierz, pokrój w grube plastry, zalej sosem sałatkowym, przykryj szczelnie folią i odstaw na bok do wystygnięcia.
Krok 5
Do ziemniaków dodaj szparagi, pomidorki i szczypior. Polej wcześniej przygotowanym sosem.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?
Czytaj więcejChcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Ciepła sałatka z pomidorów i szparagów
Dobrą alternatywą dla chłodnych sałatek są te podawane na ciepło. Przygotujesz taką z pomocą poniższego przepisu. Głównymi składnikami proponowanej sałatki są pomidorki koktajlowe i białe szparagi. Drugi ze składników musisz jednak odpowiednio przygotować: dokładnie umyć, usunąć zdrewniałą końcówkę i obrać ze skórki. Dobrze pasować będą do niego młode ziemniaki, ugotowane w mundurkach i pokrojone w plastry. Wybierz odmianę, która charakteryzuje się odpowiednią twardością – dzięki temu będą się lepiej prezentować. Smaku sałatce doda cebula dymka, którą zastąpisz z powodzeniem szalotką. Wszystkie składniki dania połącz starannie z odpowiednio przygotowanym dressingiem. Jego przyrządzenie nie jest trudne: wystarczy połączyć ze sobą oliwę z oliwek z przyprawami. Gotową sałatkę możesz podawać z liśćmi świeżego jarmużu. Jej smak urozmaicisz dodatkowo kaparami z zalewy lub pokrojonymi w kostkę suszonymi pomidorami. Serwuj ją na wegetariański obiad lub kolację. Koniecznie wypróbuj nasz przepis na efektownie prezentujące się i smaczne bezmięsne danie.