
Składniki
2 szklanki
1 sztuka
1 łyżka
4 sztuki
7 łyżek
0.5 sztuki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Do rondla wlej mleko, dodaj cienko skrojoną skórkę z połowy cytryny oraz korę cynamonu.
Krok 2
Doprowadź do wrzenia i gotuj pod przykryciem przez 10 minut. Po tym czasie wyjmij skórkę i cynamon.
Krok 3
Żółtka utrzyj na gładki kogel-mogel z 3 łyżkami cukru, a następnie dodaj mąkę kukurydzianą i dokładnie wymieszaj.
Krok 4
Tak przygotowana masę wymieszaj z kilkoma łyżkami gorącego mleka i dodaj do pozostałego mleka.
Krok 5
Podgrzej na małym ogniu przez pięć minut, często mieszając, by masa zgęstniała.
Krok 6
Przelej do kilku żaroodpornych miseczek i zostaw do ostygnięcia, a potem włóż na kilka godzin do lodówki.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.
Czytaj więcejW sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.
Czytaj więcej