Szafranowe risotto przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Szafranowe risotto

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

2

heart
142 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

32 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

73 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

500 gramów

1 sztuka

1 sztuka

1 łyżka

1 łyżka

150 gramów

0.5 łyżeczki

150 mililitrów

1.5 litra

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

W rondlu rozgrzej oliwę z oliwek i zeszklij drobno posiekaną cebulę.

Szafranowe risotto - Krok 1

Krok 2

Kostkę Knorr rozpuść w 1,5 litra wrzątku.

Szafranowe risotto - Krok 2

Krok 3

Wsyp suchy ryż na patelnię i cały czas mieszając, smaż, aż zrobi się przezroczysty. Następnie wlej trochę rosołu, wymieszaj i zaczekaj, aż płyn wyparuje.

Szafranowe risotto - Krok 3

Krok 4

Dodaj podgrzane wcześniej wino wraz z kolejną porcją rosołu i mieszając zaczekaj, aż odparuje połowa płynu. Następnie dodaj resztę rosołu i roztarte nitki szafranu. Gotuj risotto przez 20 minut, aż będzie kleiste i gęste, a ryż wystarczająco miękki.

Szafranowe risotto - Krok 4

Krok 5

Zdejmij risotto z ognia, dodaj starty ser, margarynę i dokładnie wymieszaj. Podawaj natychmiast po przygotowaniu

Szafranowe risotto - Krok 5
0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Szafranowe risotto - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Szafranowe risotto - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Szafranowe risotto - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Szafranowe risotto - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Szafranowe risotto - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Szafranowe risotto - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Szafranowe risotto - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Szafranowe risotto - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?

Czytaj więcej

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Szafranowe risottoSzafranowe risotto

Wykorzystaj charakterystyczny miodowo-gorzki smak szafranu i przygotuj wykwintne  risotto o kremowej konsystencji. Sprawdzi się jako danie główne lub – podane w niewielkiej porcji – również jako przystawka. Sekret tej potrawy tkwi w odpowiednio przyrządzonym ryżu. Na początek rozgrzej na patelni lub w rondelku tłuszcz i podsmaż na nim posiekaną drobno cebulę. Kostkę rosołową rozpuść we wrzątku, a suchy ryż arborio wsyp na patelnię. Smaż całość na małym ogniu, cały czas mieszając – do momentu, aż ryż zrobi się przezroczysty. Wtedy wlej część rosołu, wymieszaj i zaczekaj, aż płyn odparuje. Stopniowo dodawaj kolejne składniki, w tym także wymieszane w rosole nitki szafranu. Gotuj danie na małym ogniu, ciągle mieszając. Jeśli ryż wchłonął całą ilość bulionu i nie jest jeszcze miękki, dolej odrobinę gorącej wody. Po zdjęciu risotto z ognia, dodaj starty żółty ser oraz margarynę, która nada potrawie kremowej konsystencji. Pozostałe nitki szafranu ułóż na wierzchu gotowego dania – posłużą jako dekoracja.