Cukinie faszerowane kaszotto po meksykańsku przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Cukinie faszerowane kaszotto po meksykańsku

Autor: kuchniajoanny.pl

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
71 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

32 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

44 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

2 sztuki

1 opakowanie

1 opakowanie

1 sztuka

100 gramów

250 mililitrów

2 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Cukinie myjemy, przekrawamy na połowę wzdłuż długiego boku i wydrążamy pestki oraz miąższ za pomocą małej łyżeczki. Połówki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, lekko solimy i odstawiamy.

Krok 2

Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na oliwie na jasnobrązowy kolor. Dodajemy odsączoną kukurydzę oraz zawartość torebki z kaszotto i dokładnie mieszamy. Następnie dodajemy pomidory, 250 ml wrzącej wody, raz jeszcze mieszamy i gotujemy ok 15 minut, aż kasza zmięknie (często mieszamy, inaczej kasza się przypali!)

Krok 3

Ugotowaną kaszę nakładamy łyżką do wydrążonych połówek cukinii. Wstawiamy do nagrzanego 180 stopni piekarnika i pieczemy około 20-30 minut (aż cukinia będzie miękka; sprawdzamy nakłuwając brzeg cukinii ostrym nożem). Gotowe!

1

Opinie o przepisie

  • Marcin Zyta

    Marcin Zyta , 27.03.2020

    Bardzo dobre

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Cukinie faszerowane kaszotto po meksykańsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Cukinie faszerowane kaszotto po meksykańsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Cukinie faszerowane kaszotto po meksykańsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Cukinie faszerowane kaszotto po meksykańsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Cukinie faszerowane kaszotto po meksykańsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Cukinie faszerowane kaszotto po meksykańsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Cukinie faszerowane kaszotto po meksykańsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Cukinie faszerowane kaszotto po meksykańsku - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.

Czytaj więcej

W sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.

Czytaj więcej