Curry pomidorowe z dorszem i ciecierzycą przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Curry pomidorowe z dorszem i ciecierzycą

Autor: Mgr dietetyk Diana Foks

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
0 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
- min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

1 osoba wydrukowała

Pobierz pdf

2 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

150 gramów

0.5 szklanki

1 łyżeczka

1 sztuka

1 szklanka

1 szklanka

100 mililitrów

4 gramy

0.5 łyżeczki

0.5 łyżeczki

0.5 łyżki

0.25 łyżeczki

Przygotowanie krok po kroku

Wartości odżywcze

Krok 1

W rozgrzej olej. Dodaj pokrojoną w kosteczkę cebulę i zeszklij. Pod koniec dodaj wszystkie przyprawy.

Curry pomidorowe z dorszem i ciecierzycą - Krok 1

Krok 2

Wlej bulion, pomidory oraz ciecierzycę i zagotuj. Gotuj bez przykrycia przez ok. 7 - 10 minut aż sos zgęstnieje.

Curry pomidorowe z dorszem i ciecierzycą - Krok 2

Krok 3

Dorsza pokrój w kostkę i włóż do gotującego się sosu. Gotuj 10 minut.

Curry pomidorowe z dorszem i ciecierzycą - Krok 3

Krok 4

Odstaw z ognia, mieszaj i dodaj stopniowo mleko kokosowe.

Curry pomidorowe z dorszem i ciecierzycą - Krok 4

Krok 5

Posyp kolendra i natką pietruszki.

Curry pomidorowe z dorszem i ciecierzycą - Krok 5
Mgr dietetyk Diana Foks

Dobra rada:

Dieta białkowa nie jest przeznaczona dla każdego, przed jej zastosowaniem skonsultuj się z lekarzem rodzinnym lub dietetykiem.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Curry pomidorowe z dorszem i ciecierzycą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Curry pomidorowe z dorszem i ciecierzycą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Curry pomidorowe z dorszem i ciecierzycą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Curry pomidorowe z dorszem i ciecierzycą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Curry pomidorowe z dorszem i ciecierzycą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Curry pomidorowe z dorszem i ciecierzycą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Curry pomidorowe z dorszem i ciecierzycą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Curry pomidorowe z dorszem i ciecierzycą - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.

Czytaj więcej

W sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Curry pomidorowe z dorszem i ciecierzycąCurry pomidorowe z dorszem i ciecierzycą

Pora na: Obiad.

W Polsce ryby, mimo że są składnikiem szeroko dostępnym, nie są zbyt popularne. Warto przełamać ten trend, korzystając z naszego przepisu na curry pomidorowe z dorszem i ciecierzycą. Delikatne mięso dorsza idealnie łączy się z warzywami, a oryginalna mieszanka przypraw, doda daniu orientalnego charakteru, nawiązującego smakiem i aromatem do kuchni indyjskiej. Curry cechuje także krótki czas przygotowania. Wystarczy przez kilka minut gotować warzywa, a następnie połączyć sos z dorszem. Potrawę uzupełnia egzotyczny smak napoju kokosowego.

Dla kogo?

Curry pomidorowe jest potrawą, która powinna znaleźć się w menu osób stosujących wysokobiałkową dietę 1500 kcal. Przypadnie do gustu miłośnikom dań kuchni orientalnej o wyrazistym smaku.

Wiesz, co jesz!

Curry pomidorowe z dorszem i ciecierzycą dostarczy wam 526,2 kcal energii, 10,5 g błonnika oraz 35,5 g białka.

Czy wiesz, że?

W Polsce spotkacie najczęściej bałtycką odmianę dorsza, przez Kaszubów określanego jako pomuchla. Dorosła samica dorsza może złożyć od 0,5 mln do 9 mln jaj, z których po około 20 dniach wylęgają się larwy.