Składniki
2 kilogramy
500 gramów
2 sztuki
1 łyżka
0.5 łyżeczki
1 łyżeczka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Buraki ugotuj do miękkości ze skórką. Następnie poczekaj, aż wystygną i obierz.

Krok 2
Obrane buraki zetrzyj na drobnej tarce do miski.

Krok 3
Wyciśnij sok z cytryny.

Krok 4
Obierz chrzan, zetrzyj szybko na drobnej tarce i dodaj natychmiast do buraków.

Krok 5
Wlej sok z cytryny, dodaj sól, pieprz Knorr i całość dokładnie wymieszaj.

Krok 6
Gotową ćwikłę dopraw cukrem pudrem w zależności od upodobań oraz od słodkości buraków. Podawaj do pieczonych mięs.


Dobra rada:
Pamiętaj, że możesz przygotować większą ilość ćwikły z chrzanem w szczycie sezonu i zamknąć szczelnie w słoikach, które należy następnie za pasteryzować. Dzięki temu możesz się cieszyć smakiem świeżej ćwikły przez cały rok.
Przepisy w Waszym wykonaniu
Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?
Czytaj więcejChcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Ćwikła
Ćwikła z chrzanem to jeden z najpopularniejszych dodatków w kuchni polskiej. Ostra, a zarazem lekko kwaśna pasuje do wędlin, mięs pieczonych i smażonych. Często podaje się ją do tradycyjnego obiadu. I do tego łatwo przygotujesz ją w domu!
Dla kogo?
Dla miłośników tradycyjnych potraw i tych, którzy lubią ostre urozmaicenia posiłków. Bez ćwikły z chrzanem trudno się obejść!
Na jaką okazję?
Ćwikła z chrzanem pasuje na co dzień i na święta. Wzbogaci smak mięs oraz wędlin, więc zawsze warto mieć ją w swojej spiżarce.
Czy wiesz, że?
Pierwszy polski przepis na ćwikłę znaleziono w utworze „Żywot człowieka poczciwego” Mikołaja Reja z 1567 roku.
Dla urozmaicenia
Chcesz przygotować smaczną ćwikłę z chrzanem na zimę? Warto to zrobić w sezonie, gdy dostępne są świeże warzywa. Wystarczy włożyć ćwikłę do słoików, a następnie wszystko razem zapasteryzować.