Ćwikła przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Ćwikła

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

10

heart
30 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
40 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

68 osób wydrukowało

Pobierz pdf

168 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

2 kilogramy

500 gramów

2 sztuki

1 łyżka

0.5 łyżeczki

1 łyżeczka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Buraki ugotuj do miękkości ze skórką. Następnie poczekaj, aż wystygną i obierz.

Ćwikła - Krok 1

Krok 2

Obrane buraki zetrzyj na drobnej tarce do miski.

Ćwikła - Krok 2

Krok 3

Wyciśnij sok z cytryny.

Ćwikła - Krok 3

Krok 4

Obierz chrzan, zetrzyj szybko na drobnej tarce i dodaj natychmiast do buraków.

Ćwikła - Krok 4

Krok 5

Wlej sok z cytryny, dodaj sól, pieprz Knorr i całość dokładnie wymieszaj.

Ćwikła - Krok 5

Krok 6

Gotową ćwikłę dopraw cukrem pudrem w zależności od upodobań oraz od słodkości buraków. Podawaj do pieczonych mięs.

Ćwikła - Krok 6
przepisy.pl

Dobra rada:

Pamiętaj, że możesz przygotować większą ilość ćwikły z chrzanem w szczycie sezonu i zamknąć szczelnie w słoikach, które należy następnie za pasteryzować. Dzięki temu możesz się cieszyć smakiem świeżej ćwikły przez cały rok.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Ćwikła - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Ćwikła - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Ćwikła - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Ćwikła - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Ćwikła - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Ćwikła - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Ćwikła - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Ćwikła - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?

Czytaj więcej

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.

Czytaj więcej

przepisy.pl - ĆwikłaĆwikła

Ćwikła z chrzanem to jeden z najpopularniejszych dodatków w kuchni polskiej. Ostra, a zarazem lekko kwaśna pasuje do wędlin, mięs pieczonych i smażonych. Często podaje się ją do tradycyjnego obiadu. I do tego łatwo przygotujesz ją w domu!

Dla kogo?

Dla miłośników tradycyjnych potraw i tych, którzy lubią ostre urozmaicenia posiłków. Bez ćwikły z chrzanem trudno się obejść!

Na jaką okazję?

Ćwikła z chrzanem pasuje na co dzień i na święta. Wzbogaci smak mięs oraz wędlin, więc zawsze warto mieć ją w swojej spiżarce.

Czy wiesz, że?

Pierwszy polski przepis na ćwikłę znaleziono w utworze „Żywot człowieka poczciwego” Mikołaja Reja z 1567 roku.

Dla urozmaicenia

Chcesz przygotować smaczną ćwikłę z chrzanem na zimę? Warto to zrobić w sezonie, gdy dostępne są świeże warzywa. Wystarczy włożyć ćwikłę do słoików, a następnie wszystko razem zapasteryzować.