
Składniki
1 kilogram
4 sztuki
10 cm
2 sztuki
1 łyżeczka
750 mililitrów
1 łyżka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Buraki dokładnie umyj i następnie pokrój na mniejsze kawałki.

Krok 2
Czosnek lekko zmiażdż, a chrzan pokój w plastry.

Krok 3
W dużym i wyparzonym słoiku ułóż buraki, chrzan oraz czosnek.

Krok 4
Dodaj sól, liść laurowy oraz pieprz Knorr i zalej całość wodą.

Krok 5
Zamknij słoik, lekko całość wymieszaj. Następnie otwórz słoik, przykryj ściereczką i odstaw w ciepłym miejscu na ok 2-3 tygodnie. Gotowy zakwas zacznie się lekko pienić.


Dobra rada:
Gotowy zakwas zlej i przechowuj w lodówce. Z buraczków możesz przygotować np. surówkę lub wraz z zakwasem dodać do czerwonego barszczu.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?
Czytaj więcejChcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Zakwas buraczany
Zakwas z buraków znany jest już od pokoleń. Zachwycały się nim nasze babcie i mamy. Nie każdy zdaje sobie sprawę z tego, że zakwas buraczany to sekretny składnik domowego czerwonego barszczu i to właśnie dzięki niemu możemy cieszyć się jego wyjątkowym smakiem. Jeśli dotychczas nie był on obecny w Twojej kuchni, pora to zmienić. Zainspiruj się i sprawdź nasz przepis na zakwas buraczany!
Dla kogo?
Dla kogo sprawdzi się zakwas buraczany? Dla wszystkich osób, które uwielbiają domowe, tradycyjne, a co najważniejsze sprawdzone przepisy. Jeśli chcesz przygotować intensywny w smaku barszcz, dodaj do niego zakwas z buraka. Przepis nie jest skomplikowany i bez problemu wykonasz go samodzielnie.
Na jaką okazję?
Rozgrzewająca zupa sprawdzi się na każdą okazję. Domowy obiad, większe przyjęcie lub szybki posiłek w zabiegany dzień. Jeśli przygotowujesz barszcz czerwony na obiad i chcesz wydobyć prawdziwy smak buraków, przepis na zakwas buraczany Ci w tym pomoże.
Czy wiesz, że?
Zakwas buraczany nada zupie charakterystycznego ciemnoczerwonego koloru i niesamowitego aromatu. Co więcej, zakwas buraczany można spożywać także w wersji na surowo. Wypróbuj przepis w swoim domu i korzystaj z zakwasu na różne sposoby.
Dla urozmaicenia:
Jeśli chcesz zachować świeżość receptury, gotowy zakwas buraczany przechowuj w lodówce. Z buraków, które zostały Ci po jego przygotowywaniu, możesz zrobić np. surówkę lub wraz z zakwasem dodać je do czerwonego barszczu.