
Składniki
2 sztuki
4 szklanki
na ciasto:
0.75 łyżeczki
0.6 szklanki
1 szklanka
1 szklanka
0.5 łyżeczki
10 dekagramów
4 łyżeczki
1 łyżeczka
1 kilogram
300 mililitrów
0.25 szklanki
0.25 łyżeczki
0.25 kilograma
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Najpierw zrób ciasto - wymieszaj dokładnie razem cukier (bez jednej łyżki), proszek do pieczenia, mąkę, sól, sodę, masło oraz cynamon.
Krok 2
Ubij jajka i odłóż jedną łyżeczkę a resztę zmieszaj z jogurtem i dodaj do ciasta.
Krok 3
Zagnieć ciasto a następnie rozwałkuj tak żeby miało grubość około jednego centymetra. Wytnij z niego koła.
Krok 4
Rozłóż ciastka na papierze do pieczenia i posmaruj je odłożonym jajkiem a potem posyp pozostałym cukrem. Piecz do uzyskania złotego koloru w temperaturze 200 stopni (około 20 minut) a potem ostudź.
Krok 5
Wypestkowane brzoskwinie pokrój na plastry. Zmieszaj cukier ze szklanką wody, zagotuj i mieszaj dopóki się nie rozpuści. Powstały syrop wlej do brzoskwiń i poczekaj aż ostygnie.
Krok 6
Przygotuj żelatynę według przepisu na opakowaniu. Ubij śmietanę i zmieszaj cukrem pudrem a potem powoli dodawaj żelatynę.
Krok 7
Przekrój ciastka w poprzek i przełóż je bitą śmietaną, malinami oraz plastrami brzoskwiń. Następnie polej je syropem brzoskwiniowym i oprósz cukrem pudrem.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Podobne przepisy
Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?
Czytaj więcejChcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.
Czytaj więcej