
Składniki
600 gramów
1 opakowanie
150 mililitrów
1 łyżeczka
50 mililitrów
8 sztuk
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Mięso pokrój w mniejsze kawałki na szaszłyki.
Krok 2
Wymieszaj jogurt z przyprawą do kurczaka Knorr, curry i sokiem pomarańczowym.
Krok 3
Teraz zamarynuj mięso i schowaj na co najmniej godzinę do lodówki.
Krok 4
Nakłuwaj kawałki kurczaka na patyczki do szaszłyka i smaż na rozgrzanej patelni lub na grillu, przewracając szaszłyki z boku na bok od czasu do czasu.
Krok 5
Możesz szaszłyki podlewać sosem z marynaty, jeśli będzie taka potrzeba. Podawaj z pieczonymi pomidorkami cherry na liściach świeżej sałaty.
Przepisy w Waszym wykonaniu

średnie
Przyprawa do złotego kurczaka Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuDomowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?
Czytaj więcejChcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Cytrusowe szaszłyki z kurczaka
Zastanawiasz się nad efektownym podaniem kurczaka? W takim przypadku przepis na cytrusowe szaszłyki będzie dla Ciebie idealną inspiracją. Na początek dokładnie umyj i osusz mięso z piersi z kurczaka. Pokrój je na kawałki podobnych rozmiarów. Następnie zamarynuj je w marynacie z cytrusową nutą. W tym celu połącz jogurt naturalny z przyprawą do kurczaka, curry i świeżo wyciśniętym sokiem z pomarańczy. Odstaw mięso w chłodne miejsce – dzięki temu będzie cechowało się znacznie wyrazistszym smakiem. Kawałki kurczaka ponakłuwaj na długie wykałaczki i smaż na dobrze rozgrzanej patelni lub grilluj, pamiętając o tym, aby w trakcie podgrzewania przewracać mięso z boku na bok. Z czym podawać tak przygotowane szaszłyki? Świetnym dodatkiem będą pieczone pomidorki cherry oraz prosta sałatka na bazie miksu różnych sałat. Sprawdzi się również przyrządzony na sypko ryż, np. jaśminowy lub basmati oraz ugotowane w mundurkach młode ziemniaki. Te ostatnie warto posypać przed zaserwowaniem drobno posiekanym pęczkiem świeżego kopru. Bardzo cenimy Twoją opinię – podziel się nią w komentarzu.