Kurczak czkmeruli video przepis - Zobacz na przepisy.pl pixel

Kurczak czkmeruli - VIDEO

Autor: Piotr Murawski

ratingratingratingratingrating

27

heart
107 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
5 os.
Drukuj

343 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

830 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

5 sztuk

1 łyżeczka

1 łyżeczka

250 mililitrów

0.5 pęczka

0.5 pęczka

4 sztuki

4 łyżki

2 sztuki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Posiekaj natkę pietruszki i kolendry, cebulę dymkę pokrój w pół plastry, drobno posiekaj szczypior. Kurczaka umyj, osusz papierowym ręcznikiem. Tuszkę kurczaka przetnij wzdłuż kręgosłupa, usuń zgrubiałe kości kręgosłupa, a następnie wykrój poszczególne elementy: udka, pierś.

Kurczak czkmeruli - VIDEO - Krok 1

Krok 2

Posiekaj czosnek, pomieszaj go z oliwą, pastą chili oraz przyprawą Knorr.

Kurczak czkmeruli - VIDEO - Krok 2

Krok 3

Powstałą marynatą natrzyj dobrze kawałki kurczaka i pozostaw je w chłodnym miejscu na co najmniej 12 godzin.

Kurczak czkmeruli - VIDEO - Krok 3

Krok 4

W glinianej misce na dnie umieść kawałki cebuli, trochę posiekanej zieleniny, wlej mleko, ułóż kawałki kurczaka.

Kurczak czkmeruli - VIDEO - Krok 4

Krok 5

Całość wstaw do nagrzanego do 190*C piekarnika na około 50 minut (najlepiej piekarnik z termo obiegiem). Upieczonego kurczaka obsyp pozostałą zieleniną, podawaj z chlebem lavash lub pita.

Kurczak czkmeruli - VIDEO - Krok 5
Piotr  Murawski

Dobra rada:

Na dno naczynia z cebulą możesz dodać jeszcze kilka ząbków czosnku - wzmocni to smak kurczaka.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Kurczak czkmeruli - VIDEO - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Kurczak czkmeruli - VIDEO - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Kurczak czkmeruli - VIDEO - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Kurczak czkmeruli - VIDEO - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Kurczak czkmeruli - VIDEO - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Kurczak czkmeruli - VIDEO - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Kurczak czkmeruli - VIDEO - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Kurczak czkmeruli - VIDEO - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?

Czytaj więcej

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Kurczak czkmeruli - VIDEOKurczak czkmeruli - VIDEO

Gruzińskie specjały są wyjątkowo aromatyczne. Kurczak czkmeruli nie jest wyjątkiem – pachnie i smakuje wspaniale! Choć nazwa brzmi zagadkowo, przyrządzisz go ze składników, które zazwyczaj masz w swojej spiżarni. Oto nowe oblicze kuchni – bądź gotów na pyszną niespodziankę!

Dla kogo?

Miłośnicy intensywnie pachnących dań – łączcie się! Najlepiej przy jednym stole, na którym panuje klimat malowniczej Gruzji. Wydawało ci się, że o kurczaku wiesz wszystko? W wydaniu czkmeruli wciąż potrafi zaskoczyć!

Na jaką okazję?

Czasami zmęczenie dopada każdego kucharza… Kurczak czkmeruli to niezawodne „koło ratunkowe”. Na przyrządzenie potrawy poświęcisz 10 minut, potem czas na pieczenie. Wygodnie i pysznie – takie gotowanie lubimy!

Czy wiesz, że?

W potrawie można wyczuć intensywny smak i aromat czosnku.