Cytrynowy kurczak w nucie śródziemnomorskej
łatwe
6 osób zapisało

Składniki
8 sztuk
1 sztuka
1 sztuka
1 szklanka
1 szklanka
400 gramów
2 sztuki
3 sztuki
3 sztuki
200 gramów
1 sztuka
2 łyżeczki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Kurze udka umyc,osuszyc papierowym ręcznikiem.Wrzucic do miski,wlac jogurt grecki dodac tymianek cytrynowy,2 łyżki przyprawy do kurczaka z cytryną i koperkiem.Wycisnąc sok z dwóch cytryn dodac do kurczaka,przyprawic solą i pieprzem.Wszystko wymieszac,przykryc i wstawic na noc do lodówki.
Krok 2
Cukinię i papryki umyc.Z papryk wydrążyc środek i pokroic na duże kawałki razem z cukinią.W naczyniu żaroodpornym ułożyc paprykę,cukinię i kurczaka wyciągniętego z marynaty.Dodac gałązki rozmarynu,tymianku. Piec około 45 minut w piekarniku w temp.200st.
Krok 3
Następnie zmniejszyc temperaturę,wyjąc kurczaka dodac fetę,oliwki oraz gałązkę pomidorków cherry i zapiec wszystko żeby się przyrumieniło. Podawac z pieczonymi ziemniakami albo ze złocistą bagietką.Smacznego
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?
Czytaj więcejChcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.
Czytaj więcej