
Składniki
4 sztuki
2 łyżki
2 łyżki
200 gramów
170 gramów
4 sztuki
200 gramów
125 gramów
2 łyżki
1 łyżeczka
1 łyżeczka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Mąkę pszenną, proszek do pieczenia, kakao i cynamon - przesiać, odłożyć. Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne, pokroić w niegrubą kostkę. Wymieszać z rodzynkami, sokiem z cytryny , odstawić na 1 godzinę w temperaturze pokojowej.
Krok 2
W misie miksera umieścić masło i drobny cukier do wypieków. Ucierać do powstania jasnej i puszystej masy maślanej. Dodawać jajka, jedno po drugim, ucierając po każdym dodaniu. Dodać przesiane suche składniki i zmielone migdały i wymieszać szpatułką tylko do połączenia się składników, nie dłużej. Dodać odstawione jabłka i wymieszać.
Krok 3
Formę o średnicy 25 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Przełożyć do niej ciasto, wyrównać. Piec w temperaturze 170º przez około 45 - 50 minut (piekłam z termoobiegiem, ale można piec z grzałkami góra/dół) lub do tzw. suchego patyczka. Wyjąć, wystudzić. Polać gęstniejącą polewą czekoladową.
Krok 4
Polewa czekoladowa: 80 g deserowej czekolady 80 ml śmietany kremówki 30% W małym garnuszku podgrzać śmietanę kremówkę, prawie do wrzenia, zdjąć z palnika. Zalać nią posiekaną czekoladę, odstawić na 2 minuty. Po tym czasie wymieszać do powstania gładkiego sosu czekoladowego. Smacznego :-).
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.
Czytaj więcejW sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.
Czytaj więcej