Lekki deser bananowy z galaretką: przepis na ciasto | Przepisy.pl pixel

Deser bananowy

NOWY PRZEPIS

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

673

heart
2095 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

4754 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

16987 osób zapisało

Udostępnij
Deser bananowy

Składniki

12 sztuk

2 sztuki

2 opakowania

500 mililitrów

200 mililitrów

4 łyżki

1 sztuka

2 łyżki

2 łyżeczki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Formę smarujemy masłem i wykładamy papierem do pieczenia. Na dnie układamy biszkopty.

Deser bananowy - Krok 1

Krok 2

Na biszkopty układamy pokrojone na kawałki banany.

Deser bananowy - Krok 2

Krok 3

Galaretki rozpuszczamy w gorącej wodzie, dokładnie mieszamy i zostawiamy do wystudzenia. Wlewamy na spód z biszkoptów. Wkładamy do lodówki na 1-2 h do stężenia.

Deser bananowy - Krok 3

Krok 4

Śmietanę kremówkę ubijamy na puszysty krem z cukrem pudrem i łyżką soku z cytryny. Dodajemy ser mascarpone oraz rozpuszczony w odrobinie gorącej wody żelatynę. Całość mieszamy.

Deser bananowy - Krok 4

Krok 5

Powstały krem przekładamy na stężałą galaretkę. Wyrównujemy z wierzchu. Ponownie wkładamy do lodówki na min 30 min.

Deser bananowy - Krok 5
6

Opinie o przepisie

  • Krrolka

    Krrolka , 27.07.2023

    Ale galaretkę prosto na biszkopty??

    Odpowiedz Odpowiedz
    Odpowiedzi (1)
  • Zan

    Zan , 16.01.2022

    Po co smarować masłem jak sie kładzie papier?

    Odpowiedz Odpowiedz
    Odpowiedzi (1)
  • Aleksandra Konkol

    Aleksandra Konkol , 29.03.2021

    Super, tylko chyba za mało galaretki... napisane zeby rozpuscic w 500ml ale mysle ze troche wiecej.... na 2 opakowania... ale takto cud miod :)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Aneta Aneta

    Aneta Aneta , 03.01.2021

    Szybki i smaczny deser

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Deser bananowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Deser bananowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Deser bananowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Deser bananowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Deser bananowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Deser bananowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Deser bananowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Deser bananowy - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.

Czytaj więcej

W sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Deser bananowyDeser bananowy

Banany to w wielu krajach, szczególnie egzotycznych, jeden z podstawowych składników kuchni. Wykorzystywane są nie tylko jako smaczny owoc, spożywany w formie przekąski, ale także jako dodatek do ciast oraz potraw wytrawnych. Jeśli szukacie sposobu na przygotowanie pysznego, lekkiego deseru, skorzystajcie z naszej propozycji. Wyrazisty bananowy smak oraz delikatna konsystencja ciasta z galaretką, z pewnością skradną wasze serca, a danie to na zawsze zagości w waszym słodkim menu.

Dla kogo?

Lekki deser bananowy przypadnie do gustu osobom szukającym oryginalnych pomysłów na słodkie przekąski. Przepis na ciasto spodoba się także miłośnikom wyrazistych, owocowych smaków.

Na jaką okazję?

Deser bananowy sprawdzi się zawsze! Jest idealnym pomysłem na słodkie urozmaicenie weekendowego menu.

Czy wiesz, że?

Największym producentem bananów są Indie, które w 2017 roku wprowadziły na rynek ponad 30 mln ton tych owoców.

Dla urozmaicenia:

Bananowy smak ciasta doskonale komponuje się z ananasem. Jeśli chcecie wzmocnić egzotyczny aromat deseru, podajcie go z plasterkiem świeżego ananasa.