
Składniki
2 opakowania
3 opakowania
1 opakowanie
1 sztuka
2 opakowania
6 łyżeczek
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
kolorowe galaretki rozpuścić w gorącej (nie wrzącej) wodzie

Krok 2
galaretki pozostawić do całkowitego usztywnienia

Krok 3
gotową galaretkę tniemy w kostkę i odstawiamy w chłodne miejsce

Krok 4
spód foremki wykładamy biszkoptem

Krok 5
opakowanie żelatyny dzielimy na pół i mieszamy w ciepłej wodzie (nie wrzątek) do momentu całkowitego rozpuszczenia

Krok 6
jedno opakowanie śmietany mieszamy z trzema łyżeczkami cukru i dowolnym barwnikiem spożywczym

Krok 7
do wymieszanej śmietany dodajemy połowę pokrojonej galaretki i rozpuszczoną żelatynę i dokładnie mieszamy, dość szybko żeby nie zaczęło sztywnieć

Krok 8
całą mieszaninę wylewamy na wcześniej wyłożony biszkopt i chowamy do lodówki na kilka minut aż zesztywnieje

Krok 9
z drugą śmietaną, resztą galaretki i żelatyny robimy to samo tylko np: inny kolor i wylewamy na poprzedni już sztywny. Całość chowamy do lodówki do momentu usztywniena
Krok 10
Aby ułatwić wyciągnięcie ciasta z foremki fundujemy Mu gorącą kąpiel wodną ALE TYLKO 3 SEKUNDY !!! otwieramy foremkę i chowamy szybko do lodówki na kilka minut

Krok 11
no i ciacho gotowe

Przepisy w Waszym wykonaniu
Podobne przepisy
Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?
Czytaj więcejChcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.
Czytaj więcej