Dorsz z szafranową nutą przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Dorsz pachnący szafranem

Autor: garlic

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
2 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

4 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

8 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

500 gramów

2 łyżki

0.7 szklanki

3 łyżki

3 łyżki

1 sztuka

1 łyżeczka

1 łyżeczka

5 łyżek

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Uprzednio umytą rybę pokrój w kawałki, pokrop sokiem z cytryny.

Krok 2

Teraz obtocz rybę w mące pszennej zmieszanej z dwiema łyżkami ziemniaczanej i tak przygotowaną usmaż na rumiany kolor.

Krok 3

Wymieszaj mąką ziemniaczaną, która została ze śmietaną i szafranem, dolej do tego 0,7 szklanki przegotowanej wody i dokładnie wymieszaj powstały sos.

Krok 4

Rybę ułóż w żaroodpornym naczyniu i polej przygotowanym sosem. Piecz ją przez kolejne 20 minut.

Krok 5

Następnie natrzyj ją bazylią oraz przyprawą Knorr. Odstaw na 20 minut.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Dorsz pachnący szafranem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Dorsz pachnący szafranem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Dorsz pachnący szafranem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Dorsz pachnący szafranem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Dorsz pachnący szafranem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Dorsz pachnący szafranem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Dorsz pachnący szafranem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Dorsz pachnący szafranem - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?

Czytaj więcej

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Dorsz pachnący szafranemDorsz pachnący szafranem

Mięso dorsza charakteryzuje się wyjątkowo delikatnym smakiem. Jego dodatkową zaletą jest to, że zwykle nie zawiera w sobie zbyt wielu ości. Aby przyrządzić z niego smaczną potrawę, trzeba je jednak najpierw odpowiednio przygotować. Rybę należy najpierw dokładnie umyć pod bieżącą wodą i pokroić na kawałki. Następnie warto skropić ją sokiem z cytryny lub limonki. Dzięki temu filety nabiorą dodatkowej miękkości, a ich smak zostanie podkreślony. Po krótkim obsmażeniu w panierce warto przełożyć je do naczynia żaroodpornego i zapiekać w piekarniku z sosem, do którego przygotowania został użyty szafran. Ta przyprawa nada rybie nie tylko intensywnego smaku, ale również delikatnie zabarwi ją na żółto. Gotowego dorsza warto podawać z ryżem ugotowanym na sypko. Świetnie sprawdzi się jego dzika odmiana – ciemna barwa tego zboża będzie efektownie kontrastować z kolorem gotowej ryby. Pasować będą również młode ziemniaki ugotowane w mundurkach. Danie możesz dodatkowo przystroić listkami bazylii. Sprawdź przepis na tę smaczną kombinację dorsza z szafranowym sosem.