
Składniki
24 sztuki
100 gramów
125 mililitrów
500 gramów
1 szklanka
2 sztuki
50 gramów
1 łyżeczka
1 łyżka
1 opakowanie
1 szczypta
1 szczypta
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Oddzieliłam nóżki pieczarek od kapeluszy.
Krok 2
Drobno posiekałam cebulę, osoliłam, wrzuciłam na zimny tłuszcz i dopiero wtedy postawiłam patelnię na ogniu.
Krok 3
Gdy masło się roztopiło dodałam pieczarki i podsmażyłam na brązowo, a gdy zabrały cały tłuszcz, podlałam winem i pod koniec smażenia doprawiłam białym pieprzem. (Warto, mimo niedużej ilości grzybów użyć do tego dużej patelni - pieczarki nabiorą wówczas ładniejszego koloru).
Krok 4
Mleko podgrzałam z cukrem (nie może być gorące!), rozpuściłam w nim drożdże, zasypałam łyżką mąki, nakryłam lnianą ściereczką i odstawiłam na kwadrans, żeby uaktywnić zaczyn.
Krok 5
Do spulchnionego zaczynu dodałam mąkę, jajka i pół łyżeczki soli. Całość połączyłam w mikserze.
Krok 6
Do gładkiego ciasta dolałam schłodzone masło i wyrabiałam, aż zostało całkowicie wchłonięte.
Krok 7
Gotowe ciasto ponownie nakryłam ściereczką i odstawiłam w ciepłe miejsce na 40-60 minut do wyrośnięcia.
Krok 8
Wyrośnięte ciasto podzieliłam na 12 sporych porcji i formowałam z nich kulki umieszczając w środku po 2 usmażone pieczarkowe kapelusze. Ponownie nakryłam ściereczka i pozwoliłam im rosnąć kolejne 30-40 minut.
Krok 9
Do dużego (i szerokiego) garnka nalałam wody do 3/4 wysokości, a górę nakryłam gazą (od biedy można użyć firanki) i obwiązałam sznurkiem (mocno, żeby gaza była porządnie naprężona).
Krok 10
Gdy woda zaczęła wrzeć, układałam na gazie po 3 pyzy, przykrywałam dość wysoką misą (zwykła pokrywka odpada, bo pyzy muszą być miejsce by rosnąć, a jednocześnie nie mogą dotykać wody) i gotowałam na parze, pod przykryciem około 8 minut.
Krok 11
Sos borowikowy rozrobiłam z wodą zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu i wlałam do garnka z nóżkami pieczarek. Zagotowałam i mieszając i gotowałam jeszcze około 2 minut.
Krok 12
Ułożyłam pyzy na talerzach i polałam gorącym sosem.
Krok 13
Smacznego!
Przepisy w Waszym wykonaniu

średnie
Menu ze Smakiem Sos borowikowy Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuDomowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?
Czytaj więcejChcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.
Czytaj więcej