
Składniki
1 kilogram
200 mililitrów
1 opakowanie
1 łyżeczka
5 gramów
1 szczypta
5 gramów
5 łyżek
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Dynię obierz i oczyść z nasion. Pokrój na plastry w formie pół-księżyca o grubości około 1,5 centymetra.

Krok 2
Blachę wyłóż papierem do pieczenia i połóż na niej kawałki dyni, skrop delikatnie oliwą i przyprósz solą, pieprzem oraz ostrą papryką, a następnie włóż do piekarnika rozgrzanego do około 170 stopni. Piecz do miękkości, około 30 minut. Ostatnie 5 minut przeznacz na podpiekanie/grill od góry (dynia ma się delikatnie zarumienić).

Krok 3
W międzyczasie przygotowuj sos: w miseczce wymieszaj jogurt z 1 łyżką oliwy, 1 łyżeczką kminu oraz sosem sałatkowym Knorr. Upieczoną dynię serwuj z zimnym sosem jogurtowym.

- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?
Czytaj więcejChcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Dynia z pieca (Calabaza al Horno)
Calabaza al Horno, czyli dynia z piekarnika, to smaczna przekąska na jesienno-zimowe wieczory. Zaserwuj ją solo albo potraktuj jako dodatek do innych potraw, np. sałatek, dań z makaronem lub kaszą. Możesz upiec każdy gatunek dyni, jednak najlepiej w tym przypadku sprawdzi się hokkaido. Nie musisz jej obierać przed włożeniem do piekarnika, ponieważ ma miękką skórkę, która również nadaje się do jedzenia. Dynię pokrój w grubą kostkę, plastry w formie pół-księżyca lub w słupki kształtem przypominające frytki. Połóż je na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, skrop oliwą z oliwek i posyp pieprzem oraz wybranymi przyprawami, np. imbirem, cynamonem, czosnkiem lub pikantną papryką. Piecz do miękkości, najlepiej do momentu, aż owoc lekko się zarumieni. Serwuj go z sosem czosnkowym lub jogurtowym. Nie wyrzucaj pestek z dyni — oczyść je z miąższu, rozsyp w suchym miejscu i po kilku dniach upraż na suchej patelni na małym ogniu. One również mogą być smaczną przekąską na długie jesienne wieczory. Sprawdź, jakie to pyszne!