Fabada z golonką i białą fasolą przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Fabada

Autor: pasibrzuch

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
5 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

3 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

6 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 łyżka

1 sztuka

1 szczypta

1 szczypta

4 sztuki

1 szczypta

700 gramów

200 gramów

1 szczypta

200 gramów

400 gramów

700 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Fasolę przepłucz i zalej wrzącą wodą, odstaw na kilka minut, odcedź.

Krok 2

Golonkę i boczek zalej wodą i zagotuj, odcedź.

Krok 3

Dodaj fasolę, kilka ziarenek pieprzu, liść laurowy, szczyptę mielonej papryki i szafranu. Zalej składniki wodą i gotuj na małym ogniu przez ok. 2 godziny.

Krok 4

Gdy mięso będzie już miękkie, osącz je, usuń kości, potnij w kostkę i podsmaż na rozgrzanym tłuszczu razem z posiekanym czosnkiem, kiełbasą pociętą w plasterki i kaszanką.

Krok 5

Przełóż składniki z powrotem do garnka z fasolką, podduś jeszcze przez kilka minut. W razie potrzeby dopraw do smaku.

Krok 6

Podawaj na gorąco z chlebem, ziemniakami lub ryżem.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Fabada - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Fabada - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Fabada - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Fabada - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Fabada - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Fabada - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Fabada - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Fabada - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
8 osób ogląda przepis:
Królik pieczony
czas przygotowania
90 min.
stopień trudności

łatwe

Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.

Czytaj więcej

W sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.

Czytaj więcej