Faszerowane ziemniaki przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Faszerowane ziemniaki

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

55

heart
1441 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
10 os.
Drukuj

798 osób wydrukowało

Pobierz pdf

1326 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

6 sztuk

1 sztuka

100 gramów

4 łyżki

2 sztuki

3 sztuki

1 sztuka

15 sztuk

2 łyżki

1 sztuka

5 łyżek

2 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Ziemniaki umyj, osusz, natrzyj z wierzchu olejem i wstaw do piekarnika nagrzanego do 190*C na około 45 minut tak, aby były miękkie w środku. Po tym czasie odstaw je na bok do wystygnięcia.

Faszerowane ziemniaki  - Krok 1

Krok 2

Ziemniaki natnij nożem z wierzchu, wydrąż miąższ ze środka, nie uszkadzając skórki. Miąższ pokrój w drobną kosteczkę. Skórkę odłóż na bok.

Faszerowane ziemniaki  - Krok 2

Krok 3

Pierś z kurczaka pokrój w kosteczkę, wymieszaj z olejem i przyprawą. Kurczaka usmaż na rozgrzanej patelni. Odstaw na bok do wystygnięcia. Kukurydzę z puszki odcedź, odstaw na bok.

Faszerowane ziemniaki  - Krok 3

Krok 4

Z dymki odkrój szczypior i drobno go pokrój. Cebulkę dymkę, paprykę i ogórki pokrój w drobną kosteczkę. Posiekaj natkę kolendry, pomidorki przekrój na pół.

Faszerowane ziemniaki  - Krok 4

Krok 5

W dużej misce wymieszaj ketchup z majonezem oryginalnym, dobry majonez będzie idealnym spoiwem który połączy wszystkie składniki sałatki, nadając im odpowiedniego smaku.

Faszerowane ziemniaki  - Krok 5

Krok 6

Do tak przygotowanego dresingu dodaj wcześniej przygotowane składniki, dokładnie je pomieszaj ze sobą. Gotową sałatkę na powrót umieść w skorupce ziemniaka.

Faszerowane ziemniaki  - Krok 6
przepisy.pl

Dobra rada:

Aby sałatka nabrała nieco ostrzejszego smaku możesz ją doprawić szczypta ostrej papryki.

2

Opinie o przepisie

  • Hanna  Borkowska

    Hanna Borkowska , 22.06.2017

    super

    Odpowiedz Odpowiedz
  • małgorzata koniarczyk

    małgorzata koniarczyk , 11.10.2016

    super przepis i nieraz będę wracała do niego.

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Faszerowane ziemniaki  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Faszerowane ziemniaki  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Faszerowane ziemniaki  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Faszerowane ziemniaki  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Faszerowane ziemniaki  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Faszerowane ziemniaki  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Faszerowane ziemniaki  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Faszerowane ziemniaki  - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
Najnowsze artykuły

Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.

Czytaj więcej

W sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Faszerowane ziemniaki Faszerowane ziemniaki

Wiele jest warzyw, które dobrze nadają się do faszerowania. Jednymi z bardziej popularnych są ziemniaki. Dzięki mocno zwartemu miąższowy dobrze się je nadziewa, pasuje do nich wiele różnych dodatków, a gotowe ziemniaki mają mnóstwo zastosowań. Decydując się na ich wersję pieczoną, wybierz odmiany sałatkowe, takie jak lordy, vinety lub denary. Najmniej się kruszą, więc łatwo będzie wydrążyć z nich środek. Upiecz je w skórkach. Żeby skrócić czas pieczenia, możesz je wcześniej podgotować, by lekko zmiękły. Gotowe odstaw, by nieco przestygły. W tym czasie przygotuj do nich nadzienie z kurczaka, różnych warzyw oraz sosu z majonezu i ketchupu. Składniki dowolnie zmieniaj – na przykład zamiast kurczaka użyj szynki. Następnie natnij ziemniaki wzdłuż i wydrąż większość miąższu – połącz go z pozostałymi składnikami i nadziej ziemniaki. Podawaj je jako przekąskę albo dodatek do sałatek. Dobrym pomysłem będzie podgrzanie ich tuż przed podaniem – posyp je wtedy niewielką ilością startego żółtego sera i udekoruj pietruszką. Upiecz je i spróbuj!