Lodowa sałatka z tuńczykiem przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Lodowa sałatka z tuńczykiem

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

12

heart
3 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

87 osób wydrukowało

Pobierz pdf

210 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

400 gramów

1 opakowanie

100 gramów

1 opakowanie

1 opakowanie

3 łyżki

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

W misce pomieszaj oliwę i trzy łyżki wody z sosem sałatkowym greckim Knorr.

Krok 2

Tuńczyka odciśnij z soku, pomidorki przekrój na mniejsze części, awokado obierz i pokrój w grubą 1 cm kostkę.

Krok 3

W dużej misce umieść umytą sałatę, puszkę warzyw meksykańskich wcześniej odcedzonych, pomidorki, pokruszonego tuńczyka oraz awokado.

Krok 4

Wszystko razem polej przygotowanym sosem i wymieszaj.

przepisy.pl

Dobra rada:

Wykorzystaj sok z tuńczyka – zastąp nim wodę przy przygotowaniu sosu sałatkowego. Do sałatki można wetrzeć trochę sera parmezanu lub dodać oliwki - oba te składniki idealnie komponują się z tuńczykiem. Wybieraj miękkie dojrzałe awokado, po przecięciu go i usunięciu pestki, możesz jego miąższ za pomocą łyżki wydrążyć prosto do miski. Przedtem jednak musisz ponacinać miąższ, nie przecinając skóry. Spróbuj, zobaczysz, że to proste.

2

Opinie o przepisie

  • Mira

    Mira , 12.04.2024

    Pyszota! Nawet mąż który nie wyobraża sobie sałatki bez majonezu, lubi :) Idealna na wiosnę, lato. Zabieram ze sobą do pracy, wrzucam jeszcze grzanki.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Jagoda z Berlina45

    Jagoda z Berlina45 , 12.12.2022

    Wygląda pięknie.Napewno wypróbuję .

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Lodowa sałatka z tuńczykiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Lodowa sałatka z tuńczykiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Lodowa sałatka z tuńczykiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Lodowa sałatka z tuńczykiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Lodowa sałatka z tuńczykiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Lodowa sałatka z tuńczykiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Lodowa sałatka z tuńczykiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Lodowa sałatka z tuńczykiem - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?

Czytaj więcej

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Lodowa sałatka z tuńczykiemLodowa sałatka z tuńczykiem

Sałata lodowa pod różnymi postaciami znana jest w naszej kuchni doskonale. Jest bardzo popularną bazą do sałatek, gdyż świetnie łączy się z niemal dowolnymi składnikami, nadając daniu chrupkości. Jeśli szukacie pomysłu na oryginalne, proste i szybkie danie, skorzystajcie z naszego przepisu na lodową sałatkę z tuńczyka. Znajdziecie w niej meksykańskie warzywa, pomidory oraz awokado. Całość uzupełnia aromatyczny sos grecki. Brzmi pysznie? I taka właśnie jest sałatka lodowa z tuńczykiem. Przekonajcie się sami!

Dla kogo? Lodowa sałatka z tuńczykiem przypadnie do gustu miłośnikom dań rybnych oraz przekąsek w oryginalnym wydaniu. To pomysł także dla tych z was, którzy na co dzień nie mogą poświęcić zbyt dużo czasu na kuchenne aktywności – przygotowanie sałatki lodowej zajmie wam dosłownie kilka chwil.

Na jaką okazję? Sałatka z tuńczykiem i sałatą lodową doskonale wpisuje się w menu zarówno codzienne, jak i świąteczne. Jest świetną propozycją na śniadanie, lunch, a także na kolację.

Czy wiesz, że? Sałata lodowa nazwę zawdzięcza dźwiękom, jakie słyszymy podczas jej łamania czy gryzienia. Przypominają kruszenie lodu. Inaczej określana jest jako sałata chrupiąca.

Dla urozmaicenia: Wodę z tuńczyka możesz wykorzystać do przygotowania sosu do sałatki lodowej. Jeśli chcesz nieco wzmocnić smak dania, dodaj starty parmezan oraz kilka oliwek.