Sałatka z tuńczykiem i jajkiem – z sałatą rzymską | Przepisy.pl pixel

Sałatka z tuńczykiem i jajkiem

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

23

heart
787 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

567 osób wydrukowało

Pobierz pdf

648 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

1 opakowanie

1 opakowanie

2 łyżki

4 sztuki

1 pęczek

3 łyżki

3 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Jajka ugotuj na twardo, wystudź, obierz i pokrój na ćwiartki. Tuńczyka odcedź, oliwki pokrój w krążki.

Sałatka z tuńczykiem i jajkiem - Krok 1

Krok 2

Sos Knorr wymieszaj z 3 łyżkami wody oraz 3 łyżkami oliwy. Bazylię pokrój drobno i dodaj do sosu.

Sałatka z tuńczykiem i jajkiem - Krok 2

Krok 3

Sałatę rzymską porwij w niewielkie kawałki i przełóż do salaterki, a następnie zalej przygotowanym sosem Knorr.

Sałatka z tuńczykiem i jajkiem - Krok 3

Krok 4

Na sałacie ułóż dekoracyjnie odsączone mięso tuńczyka, pokrojone jajka. Całość posyp oliwkami i udekoruj listkami bazylii.

Sałatka z tuńczykiem i jajkiem - Krok 4
przepisy.pl

Dobra rada:

Przygotowując sałatkę możesz użyć mix sałat Fit&Easy. Dzięki temu, nie musisz kupować kilku rodzajów sałat, a tylko jedną, gotową i już umytą mieszankę.

1

Opinie o przepisie

  • Sylwia Krzyszczuk

    Sylwia Krzyszczuk , 05.04.2017

    ciekawa sałatka

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Sałatka z tuńczykiem i jajkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Sałatka z tuńczykiem i jajkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Sałatka z tuńczykiem i jajkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Sałatka z tuńczykiem i jajkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Sałatka z tuńczykiem i jajkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Sałatka z tuńczykiem i jajkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Sałatka z tuńczykiem i jajkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Sałatka z tuńczykiem i jajkiem - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
Najnowsze artykuły

Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?

Czytaj więcej

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Sałatka z tuńczykiem i jajkiemSałatka z tuńczykiem i jajkiem

Jajko i tuńczyk smacznie komponują się w różnych wariantach sałatek, szczególnie tych z dodatkiem majonezu. Wypróbuj jednak wersji z oliwą z oliwek oraz świeżymi liśćmi sałaty, którą możesz zabrać ze sobą do pracy i zjeść na drugie śniadanie. Wystarczy, że przygotujesz do niej jajka gotowane na twardo i sięgniesz po gotowego tuńczyka z puszki. Smak tych składników doskonale uzupełni sałata rzymska oraz pokrojone w talarki oliwki. W sezonie letnim, dla urozmaicenia, możesz przygotować własny miks sałat. Zmieszaj ze sobą liście sałaty masłowej, lodowej, rzymskiej i dębowej, karbowanej. Opcjonalnie zastąp je rukolą, roszponką lub szpinakiem. Wyłóż nimi spód salaterki. Doprawiając danie, zadbaj o sos na bazie oliwy z oliwek i suszonych ziół. Aromatyczne okażą się mieszanki z bazylii, oregano, tymianku i rozmarynu. Jeżeli masz pod ręką ich świeże liście, drobno je posiekaj i dodaj do sosu. Zalej nim wybraną sałatę, na której dekoracyjnie ułożysz pozostałe składniki. Sprawdź nasz przepis i podziel się opinią.