Orzo ze szpinakiem i fetą – Zobacz na przepisy.pl pixel

Makaron orzo z liśćmi szpinaku i serem feta

Autor: Aneta Klimecka

ratingratingratingratingrating

1

heart
12 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
3 os.
Drukuj

25 osób wydrukowało

Pobierz pdf

28 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

250 gramów

200 gramów

250 gramów

5 łyżek

1 sztuka

2 szczypty

2 szczypty

2 sztuki

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Makaron gotujemy al dente 5 minut. Odcedzamy. Płuczemy w zimnej wodzie. Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki oliwy z oliwek, wrzucamy rozmrożony szpinak i dusimy przez 10 - 12 minut. Pod koniec gotowania dodajemy cienko pokrojone plasterki czosnku oraz sól i pieprz do smaku.

Krok 2

Do tak przygotowanego szpinaku wrzucamy makaron wcześniej ugotowany i szczyptę czosnkowej kostki mini. Mieszamy delikatnie, w razie potrzeby dodajemy przyprawy. Danie podajemy zaraz po przygotowaniu, z pokruszoną fetą i startą skórką pomarańczy.

Aneta Klimecka

Dobra rada:

Szpinak może towarzyszyć ci w posiłkach przez cały dzień – w kanapce na śniadanie, sałatce do obiadu czy z makaronem na wykwintną kolację!

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Makaron orzo z liśćmi szpinaku i serem feta - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Makaron orzo z liśćmi szpinaku i serem feta - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Makaron orzo z liśćmi szpinaku i serem feta - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Makaron orzo z liśćmi szpinaku i serem feta - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Makaron orzo z liśćmi szpinaku i serem feta - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Makaron orzo z liśćmi szpinaku i serem feta - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Makaron orzo z liśćmi szpinaku i serem feta - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Makaron orzo z liśćmi szpinaku i serem feta - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?

Czytaj więcej

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.

Czytaj więcej