Zupa cebulowa zapiekana z serem - w piekarniku | Przepisy.pl pixel

Francuska zupa cebulowa zapiekana z serem

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

5

heart
225 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
2 os.
Drukuj

60 osób wydrukowało

Pobierz pdf

222 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

4 sztuki

1 opakowanie

40 gramów

2 sztuki

2 łyżki

1 łyżka

1 łyżka

1 opakowanie

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Cebulę pokrój w drobne piórka, a czosnek posiekaj.

Francuska zupa cebulowa zapiekana z serem - Krok 1

Krok 2

Następnie całość podsmaż w garnku z oliwą. Po chwili smażenia dodaj margarynę i poczekaj aż cebula zrobi się szklista.

Francuska zupa cebulowa zapiekana z serem - Krok 2

Krok 3

Teraz dodaj koncentrat pomidorowy oraz zioła i smaż całość jeszcze kilka minut.

Francuska zupa cebulowa zapiekana z serem - Krok 3

Krok 4

Zupę Knorr wymieszaj z 500ml wody i wlej do garnka z cebulą. Dokładnie wymieszaj i gotuj ok. 5 minut.

Francuska zupa cebulowa zapiekana z serem - Krok 4

Krok 5

Gotową zupę przelej do wysokich kokilek. Następnie z ciasta francuskiego wytnij okrągłe placki o średnicy szerszej o 1cm od kokilki w której jest zupa.

Francuska zupa cebulowa zapiekana z serem - Krok 5

Krok 6

Do zupy dodaj kawałki pokruszonego sera. Na wierzchu połóż ciasto francuskie i przyciśnij ręką aby przykleiło się do rantów naczynia.

Francuska zupa cebulowa zapiekana z serem - Krok 6

Krok 7

Posmaruj rozkłóconym żółtkiem i wstaw do rozgrzanego do 210 stopni piekarnika. Podawaj jak tylko ciasto się zarumieni.

Francuska zupa cebulowa zapiekana z serem - Krok 7
0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Francuska zupa cebulowa zapiekana z serem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Francuska zupa cebulowa zapiekana z serem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Francuska zupa cebulowa zapiekana z serem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Francuska zupa cebulowa zapiekana z serem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Francuska zupa cebulowa zapiekana z serem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Francuska zupa cebulowa zapiekana z serem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Francuska zupa cebulowa zapiekana z serem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Francuska zupa cebulowa zapiekana z serem - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Francuska zupa cebulowa zapiekana z seremFrancuska zupa cebulowa zapiekana z serem

Gęsta, pachnąca zupa cebulowa z zapiekanym, ciągnącym się serem to jedno ze sztandarowych dań kuchni francuskiej oraz doskonała propozycja na obiad w sezonie jesienno-zimowym. Choć jej smak i wygląd są dość wykwintne, wbrew pozorom wcale nie wymaga długich i skomplikowanych przygotowań. Bazą do zupy będą – oczywiście – białe cebule, pokrojone w piórka, z dodatkiem drobno posiekanego czosnku. Podsmaża się je na mieszance oliwy z oliwek i margaryny. Dodatkowych walorów smakowych nadadzą zupie zioła – suszony estragon i majeranek, a także koncentrat pomidorowy. Gdy zupa będzie już gotowa, należy przygotować ją do podania. Będziesz potrzebować jednego arkusza ciasta francuskiego i sera z niebieską pleśnią, np. gorgonzoli. Zupę przelej do kokilek, wsyp do niej pokruszony ser, a na wierzchu ułóż wycięte z ciasta francuskiego koło. Posmaruj wierzch ciasta roztrzepanym żółtkiem, aby po upieczeniu miało atrakcyjny kolor. Cebulową podawaj na gorąco, zaraz po wyjęciu z piekarnika. Skorzystaj z tego przepisu na zapiekaną francuską zupę cebulową. Smacznego!