Frytki z cukinii z dipem czosnkowym przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Frytki z cukinii z dipem czosnkowym

NOWY PRZEPIS

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
9 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
20 min.
ilość porcji
2 os.
Drukuj

6 osób wydrukowało

Pobierz pdf

18 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

500 gramów

3 łyżki

1 sztuka

150 gramów

1 łyżeczka

1 łyżeczka

100 mililitrów

dip czosnkowy:

3 sztuki

1 pęczek

5 łyżek

200 gramów

1 sztuka

2 szczypty

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Roztrzep jajko, dodaj przyprawy (ostrą paprykę i suszone zioła) oraz odrobinę soli.

Krok 2

Cukinię przekrój na cztery części i usuń gniazda nasienne. Następnie pokrój warzywo na grube frytki. Kawałki cukinii, obmyj w zimnej wodzie a następnie oprósz mąką, zanurz w jajku. Panieruj w bułce tartej.

Krok 3

Cukinię usmaż na patelni na głębokim tłuszczu. Złote kawałki warzywa przełóż na pergamin, aby odsączyć nadmiar tłuszczu.

Krok 4

Czosnek rozetrzyj nożem z odrobiną soli na miazgę. Drobno posiekaj natkę pietruszki.

Krok 5

W misce połącz ze sobą wszystkie składniki – majonez, jogurt, natkę pietruszki czosnek. Całość dokładnie wymieszaj dopraw do smaku solą, pieprzem odrobiną soku z cytryny.

przepisy.pl

Dobra rada:

Frytki z cukinii możesz też przygotować z piekarnika. Ułóż wtedy opanierowane warzywa na pergaminie skrop delikatnie olejem i piecz w 200*C aż warzywa się zarumienią- około 20-30 minut.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Frytki z cukinii z dipem czosnkowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Frytki z cukinii z dipem czosnkowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Frytki z cukinii z dipem czosnkowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Frytki z cukinii z dipem czosnkowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Frytki z cukinii z dipem czosnkowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Frytki z cukinii z dipem czosnkowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Frytki z cukinii z dipem czosnkowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Frytki z cukinii z dipem czosnkowym - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Tortilla z kurczakiem
czas przygotowania
45 min.
stopień trudności

łatwe

Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?

Czytaj więcej

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.

Czytaj więcej