Galaretki z kurczaka ,, kolacyjne ,,
średnie
32 osoby zapisały

Składniki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Trochę grzebania przy tym jest ale moim zdaniem warto .Ja na co prawda z reguły robię przy okazji gotowania bulionu lub rosołu - ale czasem nastawiam wywar na galaretkę specjalnie .
Krok 2
Umyte mięso ,, obrane i umyte warzywa , kostkę rosołową zalać wodą i gotować na bardzo małym gazie ok. 1 godziny aż mięso będzie miękkie na tyle , że będzie odchodzić od kości . Wywar ( rosół ) przecedzić . Płyn doprawić do smaku Delikatem, pieprzem mielonym . Dodać roztarte mini kostki Czosnek i Pietruszka .

Krok 3
Wyjęte z wywaru mięso obrać - odkładając tłuste skóry , chrząstki , kości .Czyste mięso pokroić lub rozetrzeć na miazgę ( jak kto lubi ) .Żelatynę namoczyć w 1/2 szklanki zimnej wody i jak napuchnie to przełożyć go garnuszka z wrzącym rosołem. Mieszając poczekać aż się rozpuści .

Krok 4
W miseczkach ( filiżankach , pojemniku ) ułożyć na dnie pokrojoną w plasterki marchew i wsypać trochę pokrojonej natki pietruszki - na to rozdrobnione mięso - resztę natki i marchewki. Zalać galaretą .

Krok 5
Odstawić by ostygła . Zimną przykryć lub zamknąć wieczkiem pojemnika ( bo inaczej lodówka przejdzie zapachem czosnku ) .Zostawić na kilka godzin by galareta dobrze zastygła .

Krok 6
Podawać z sokiem z cytryny , octem - jak kto lubi
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.
Czytaj więcejW sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.
Czytaj więcej